Debreceni úszók a pikkelysömörösökért

Egyetem

Idén is a Debreceni Sportuszoda ad otthont az Úszók éjszakája programnak, ahol a leggyakoribb bőrbetegségre hívják fel a figyelmet.

– A pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő betegek legtöbbször csak álmodoznak arról, hogy fejest ugranak egy medencébe vagy leúsznak néhány hosszt az uszodában. Noha a bőrbetegség nem fertőző, a betegek szégyellik állapotukat, ezért kerülik a társas programokat, és a látványos bőrtünetek miatt gyakran a környezetük is kiközösíti őket – mondja Vatler Péterné, a Hajdúsági Psoriasis Klub vezetője.

A psoriasisos betegek kirekesztése ellen a betegség világnapján a Magyar Dermatológiai Társulat már negyedik éve szervezi meg az Úszók éjszakája programot, amelyen olimpikonok és lelkes önkéntesek úszhatnak együtt. A különleges rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése és a betegek társadalmi elfogadottságának javítása.

– A pikkelysömör a bőrt és az ízületeket érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhet bármely testtájon, leggyakrabban a térden, könyökön, hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon körülbelül 150-200 ezer embert érint a megbetegedés – ismerteti Remenyik Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A sportot, a felvilágosítást és a segítségnyújtást ötvöző eseményen tavaly négy városban több mint százezer métert úsztak le a résztvevők az olimpikonokkal és a sportolókkal. Idén ismét az ország négy uszodájában: Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden rendezik meg a programot. A Debreceni Sportuszodában október 29-én, csütörtökön 19 órától Biczó Bence ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok úszóval, Kazi Tamás többszörös magyar bajnok középtávfutóval, Kerekes Gréta többszörös magyar bajnok gátfutóval, Tóth Milán triatlonistával, valamint Zékány-Nagy Patrik ifjúsági OB-érmes triatlonistával tempózhatnak együtt az érdeklődők.

unideb.hu