Győzelemmel zárult a futballegyetem

Egyetem

Mintegy négyszáz szakember vett részt az egyetem őszi programsorozatának záró előadásán, melyet Maurizio Viscidi olasz utánpótlás igazgató tartott.

– A Debreceni Egyetem célja az volt, hogy az egyetemi hallgatók és az utánpótlásképzésben dolgozó edzők számára elérhetővé tegye a legkorszerűbb, európai szintű tudást és ismeretanyagot. Úgy érzem, hogy ezt a célt teljesíteni tudtuk, győztünk, november 3-án és ma is több száz szakember vett részt a képzésen – jelentette ki Bács Zoltán kancellár a Debreceni Futballegyetem őszi képzéssorozatának záró előadásán, szerdán a HALL-ban.

A kancellár hozzátette: ezzel nem ért véget a Debreceni Futballegyetem, a szervezők kiértékelik a tapasztalatokat, megnézik, hogy mi volt a hasznos az edzőknek és a sporttudomány kutatóinak, s jövőre folytatódik a képzés.

Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt két hónapban Európa futballnemzeteinek legjobb utánpótlás-képzési szakemberei tartottak előadásokat Debrecenben.

– Megszoktuk, hogy helybe jön a legkorszerűbb tudás. Ez a Debreceni Egyetem nélkül nem valósulhatott volna meg, a debreceni klubok pedig támogatták ezt a remek kezdeményezést – mondta el Herczeg András.

Hegedűs Gábor, a Magyar Labdarúgó Szövetség megyei instruktora nagyon elégedett volt a résztvevők számának alakulásával, elárulta, hogy alkalmanként olyan 40-50 fő részvételére számítottak, ehhez képest több alkalommal is több száz résztvevője volt az előadásoknak, összesen pedig mintegy kétezer hazai szakember vett részt a képzéseken.

– Sokszor elég sűrű volt a program, volt, amikor 4-5 héten keresztül 2-3 napos képzések voltak, ezeket szinte még most dolgozzuk fel. Ki kell értékelni a visszajelzéseket, hogy megtudjuk, melyik területen kell folytatni a munkát. Nagyon remélem, hogy igazán hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevők – fogalmazott Hegedűs Gábor.

A Debreceni Futballegyetem őszi sorozatának utolsó előadója Maurizio Viscidi, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) utánpótlás igazgatója volt. Az olasz szakember pályafutását a Padovában kezdte, ahol többek között Alessandro Del Pieróval dolgozott együtt, majd az AC Milanhoz került Arrigo Sacchi mellé, aki az olasz válogatotthoz is vitte magával, azóta is ott dolgozik.

Az olasz szakember a területvédekezésről, valamint a labdabirtoklás-váltásról tartott elméleti és gyakorlati előadást, többek között bemutatta, hogy milyen technikákkal lehet 2-2-es szituációkban gólt szerezni.

A Debreceni Futballegyetem tavasszal a Real Madrid szakembereinek előadásával folytatódik tovább.