Műszaki Teaház az egyetemen

Egyetem

A pengő születéséről és elértéktelenedéséről hallhattak előadást a Műszaki Kar könyvtárában április 12-én az érdeklődők. A témában kiállítás is nyílt.

Hónapról hónapra a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatói és hallatói tartanak előadásokat a kari könyvtárban: a témák között nemcsak a műszaki terület jelenik meg, hanem a külföldi hallgatói és tanári tapasztalatok és a kar oktatóinak szakterületen kívüli érdeklődése is.

Vámosi Attila, a Műszaki Alaptárgy Tanszék oktatója nemrég kezdett érdeklődni a magyar fizetőeszközök története iránt, előadásában felidézte: kilencven évvel ezelőtt, 1926-ban az akkori magyar pénz, a korona inflálódásának megállítására tett kísérletek sorra kudarcba fulladtak, és az egyetlen megoldás új fizetőeszköz, a pengő bevezetése volt. Ironikus, hogy a pengő „születését” és húsz évvel későbbi „halálát” is infláció okozta. Hetven évvel ezelőtt, 1946-ban a világtörténelem eddigi legnagyobb inflációját produkálta, és a végső megoldás ismét egy új fizetőeszköz, a forint bevezetése lett, mely azóta is szolgálja a magyar készpénzforgalmat.

A hiperinfláció idején a pengő vásárlóértéke rendkívül alacsony volt, tizenöt óránként duplázódtak az árak, így a reggel kapott fizetésből délután már csak két tojást lehetett venni a boltokban – mondta előadásában Vámosi Attila.

A Műszaki Kar könyvtárában a pengő életútjához kapcsolódóan kiállítás is nyílt. Vámosi Attila tizenegy tablón mutatja be a pengő és a forint kiadott sorozatait, a bankjegyek elő- és hátlapjait. A fotók mellett a vitrinekben eredeti bankjegyek is láthatóak. A tárlat május 6-ig látogatható.