Milliókat menthet meg az a tudományos fejlesztés, amin a Debreceni Egyetem dolgozik

Egyetem

Vérvétel, elemzés majd a rendszer megmondja, hogy van-e daganatos megbetegedés a testben – ez az álomszerű eljárás talán már nincs is olyan messze tőlünk, mint gondolnánk.

A Debreceni Egyetemen (DE) ezen dolgoznak, de arra, hogy a körzeti orvosnál egy vérvételből meg lehessen állapítani, hogy van-e kezdeti rákos megbetegedése a páciensnek, még várni kell néhány évet.

Az egyetem Humángenetikai tanszékét vezető Nagy Bálint szerint egy nagy klinikai adatbázist kell felépíteni, hogy „nagy megbízhatósággal meg tudjuk mondani, hogy egy korai stádiumban lévő tumor kialakulása zajlik a szervezetben”.

Az M1 Kék Bolygó című műsorában megszólaló szakember úgy fogalmazott: a klinikumot kell összehozni a molekuláris genetikai eredményekkel, hogy a módszer működjön.

A magzati diagnosztikában ugyanez az eljárás már sokkal előrébb jár, anyai vérből például már 99,9 százalékos biztonsággal meg lehet mondani, hogy egy magzat down-szindrómás-e vagy sem. A tumoroknál még 50 százalék körül jár ez a megbízhatóság.

De hogyan azonosítsunk egy daganatot, amely még semmilyen érzékelhető jelét nem adja a létezésének?

Erre adhat lehetőséget a vérből végzett „folyékony biopszia”.

A módszer várhatóan a közeli jövőben forrja ki magát, és ebből az is kiderül, hogy a korai diagnózisban, vagy a monitorozásában lesz a nagyobb jelentősége.

Vagyis azon kívül, hogy a vérből megtudjuk, hogy van-e szervezetben daganat, arra is választ kaphatunk, hogy az adott gyógyszeres kezelés megfelelő hatékonysággal működik-e.