Rangos francia kitüntetés a debreceni kutatónak

Egyetem

A Francia Köztársaság Akadémiai Pálmarend lovagi fokozatával tüntette ki Bay Pétert, a Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének docensét Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete.
A magas színvonalú tudományos munkájáért és a francia tudományos élettel való szoros együttműködéséért ítélték oda Bay Péternek a rangos állami kitüntetést. Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete a lovagi cím november végi átadásakor kiemelte: nagyra értékeli Bay Péter szerepét a Francia Nagykövetség különböző programjaiban, illetve a France Alumni mozgalmában.

Az Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Vegytani Intézetének docense 2000-ben végzett biológusként a Debreceni Egyetemen, ugyanitt szerzett PhD fokozatot 2004-ben, habilitált 2012-ben. Az MTA doktori fokozatát 2014-ben szerezte meg. Két évet töltött posztdoktorként a Strasbourgi Egyetemen. Résztvevője a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának, illetve több GINOP pályázatának. Emellett számos OTKA pályázat nyertese és témavezetője. A jeles kutató 57 tudományos közlemény szerzője, vizsgálódásai többek közt a tumorok és a mikrobiom közötti összefüggésekre irányulnak, valamint az anyagcsere-betegségek jobb megértésére.

A Napóleon által 1808-ban létrehozott Akadémiai Pálmarend érdemrendjét az oktatás kiválóságainak jutalmazására adományozza a francia kormány. Az elismerést alapvetően azoknak ítélik oda, akik a francia nyelv és kultúra terjesztésében elévülhetetlen érdemeket szereztek. Az Akadémiai Pálmarend a legrégebbi olyan francia kitüntetés a jelenleg is odaítélhetők között, melyet csak civileknek adományoznak. 1955 óta nem csak francia állampolgárokat tüntetnek ki a Pálmarend lovagi, tiszti vagy parancsnoki fokozatával, hanem külföldi egyetemei oktatókat is.