Kenézy Gyulára emlékeztek Debrecenben

Egyetem

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház névadójának életműve előtt tisztelegtek kedden az intézményben. A résztvevők felidézték Kenézy munkásságát, életének fontos állomásait.
Kenézy Gyula 87 éve, 1931. november 26-án hunyt el. Az emléknapot minden évben halálának napjához kapcsolódva szervezik meg az intézményben. A résztvevők a keddi emlékülés előtt a virágokat helyeztek el Kenézy Gyula a kórház udvarán álló szobránál.

Az emléknap megnyitóján Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója kiemelte: az intézmény számára fontos, hogy minden évben megemlékezzenek a névadóról.

– Kenézy Gyulára nemcsak mint orvosra, hanem mint a város életében és az egyetem létrehozásában kiemelt szerepet játszó emberre, az egyetem egykori rektorára is emlékezünk, aki a zenében és a sportéletben is tevékenyen részt vett. Minden ilyen napon az előadásokból újabb és újabb érdekességek derülnek ki az életéről – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a főigazgató.

A Dr. Kenézy Gyula Baráti Kör Civil Társaság idén 8. alkalommal szervezte meg az emléknapot.

– Célunk az, hogy felidézzük a szülész-nőgyógyász munkásságát, emlékezzünk és tisztelegjünk Kenézy Gyula tevékenysége, emberi nagysága előtt. Nem csak emléknapot szervezünk, hanem azt is fontosnak tartom, hogy a sírját is gondozzuk – fogalmazott Szentgyörgyi János, a Baráti Kör ügyvivője.

Az ünnepségen Ruszin Romulusz dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka átadott egy Kenézy Gyuláról készült festményt Lampé Zsolt főigazgatónak. A portré az egyik tartalékos katona alkotása.

– Példás az együttműködés a dandár és a kórház között. Úgy gondoltuk, hogy a festménynek méltó helye lesz az intézményben, ahol őrzik Kenézy Gyula emlékét – mondta el a parancsnok.

Kenézy Gyula 19 évig volt a magyar királyi honvéd orvosi tisztikar tagja, a debreceni 3. honvéd gyalogezred, majd a 2. honvéd huszárezred katonaorvosa 1903-ig. Az első világháborúban 1914 augusztusától látta el a városba érkező sebesülteket, 1915 júliusától a háború időtartamára II. osztályú főtörzsorvossá nevezték ki, alezredesi ranggal.

Az idei emléknapon helytörténészek, muzeológusok tartottak előadásokat, akik többek között Kenézy Gyula háborúban végzett orvosi tevékenységét idézték fel.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.