Mintegy ötszáz birtoktestre licitálhatnak Hajdú-Biharban

Gazdaság

Hajdú-Bihar megyében mintegy félezer birtoktestre licitálhatnak a földművesek 16 árverési napon november 23. és december 22. között – közölte a megyei kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A legkisebb, 3,002 hektáros területet Hajdúnánáson, a legnagyobb, 258 hektáros birtoktestet Hajdúdorogon hirdetik meg – ismertette Rácz Róbert.

Felidézte azt a kormányzati álláspontot, hogy a föld annál van a legjobb helyen, aki megműveli, illetve a kis- és középbirtokok megerősítésének szükségességét. Ennek jegyében az elmúlt öt évben 7500 gazdálkodó kapott állami földbirtokon haszonbérleti lehetőséget – mondta Rácz Róbert.

A kormány döntése értelmében 350-400 ezer hektár földre licitálhatnak majd az országban, Hajdú-Biharban 9500 hektár, többségében szántó, illetve rét és legelő kerülhet ilyen formában a gazdák tulajdonába – jelezte a kormánymegbízott.

Rácz Róbert példaként említette, hogy a berettyóújfalui járásban 128, a balmazújvárosiban 74, míg a debreceniben 13 birtoktestet értékesítenek.

Az árverések nyilvánosak, átláthatóak és szakszerűek lesznek – szögezte le Rácz Róbert.
Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója hozzátette: az árverési jogosultságnak hét feltétele van, amelyeket előzetesen igazolni kell.

Csak az vehet részt az árverési eljárásban aki földművesnek minősül, magyar állampolgár, természetes személy, lakhelye vagy üzemközpontja az adott térségben van, földműves-nyilvántartásba vételét igazolja, és az árverési biztosítékot, illetve az árverés helyszínén a regisztrációs díjat befizette – sorolta a feltételeket a főigazgató.

A leendő licitálók nyilatkozattételi kötelezettségéről, illetve az árverés és a szerződéskötés szabályairól szóló tudnivalókat a Nemzeti Földalap (NFA) honlapjához igazodóan számos helyi fórumon, hirdetési felületen közzéteszik, hogy minden érdeklődő gazda a legtöbb információ birtokában készülhessen a földtulajdon megszerzésére – mutatott rá Vasas Lászlóné.