Új fegyvert vet be a NAV az áfacsalás ellen

Gazdaság

Új gazdaságfehérítő intézkedést alkalmaz a nav 2007 júliusától. Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára a Magyar Időknek elmondta, az említett időponttól kezdve minden százezer forintnál nagyobb összegű adót tartalmazó számla adatai beérkeznek majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mivel a cégek számlázását bekötik majd a NAV-hoz.

A gazdaságfehérítő intézkedés lényege, hogy az elektronikus számlázást összekötik a korábban bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (ekaer). Emiatt jövő év közepétől a NAV nem csak a szállítás idejét, helyét, útvonalát tudja majd azonnal egy kamion esetében, hanem az ügyletről szóló számla tartalmát is, így azonnal látni lehet majd, ha a két gazdasági szereplő valójában csak papíron kötött üzletet, áfacsalás céljából.

A számlázás bekötése azért is jó a NAV-nak, mert egy cég kiürítése és eltűnése például gyorsabban az adóhatóság tudomására jut, nem csak az adóbevallások időszakában. A júliustól várhatóan beérkező nagy adatmennyiség feldolgozására a NAV már elkezdte a szükséges informatikai fejlesztéseket.