Kikerült Magyarország a bóvli kategóriából

Gazdaság

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3”-ra emelte. A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

A hitelminősítő indoklásában többek között kiemelte azt is, hogy a folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficittel, illetve hogy a külső hitelezések aránya is alacsony volt 2015-ben.

A felminősítés hírére a forint erősödni kezdett.