OTP: tarolnak a fix kamatok

Gazdaság

Szeptemberben tízből kilenc lakáshitelt már fix kamatokkal igényeltek, a fix hitelek között is a hosszabb kamatperiódusúak a legnépszerűbbek – derül ki az OTP Bank adataiból.

Október elején életbe léptek az adósságfék szabályok módosításai, emiatt a hitelpiac még jobban elmozdulhat a hosszabb lejáratú jelzálogkölcsönök felé – jelezte az OTP Bank szombati közleményében.

Az igénylők kockázatkerülését mutatja, hogy az új lakáshitel-igényléseknél az év elején a fix kamatozású hitelek aránya még 63 százalék volt, ez szeptemberre 95 százalékra nőtt. A legnépszerűbb kamatperiódusokban is változást tapasztalt a bank, míg korábban az öt évnél rövidebb, mára már a tíz évig, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású lakáshitelek váltak a legkeresettebbekké.

Nagyon népszerűek a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek is, az OTP Banknál már az új szerződések kétharmada ilyen.

A közlemény idézi Kormos Zoltánt, az OTP Bank lakáshitel főosztályának vezetőjét, aki szerint az új adósságfék szabályok segíthetik az igénylőket a minél biztonságosabb pénzügyi tervezésben, ami még inkább a hosszabb kamatperiódusú hitelek felé fogja eltolni a keresletet.