“Beteg az ország, gyógyítsuk meg!” demonstráció Debrecenben

Helyi hírek
A  legnagyobb közösségi oldalon szerveződött  “Nincs hatalmatok felettünk”  csoport  2016. július 1-én, /pénteken/ Debrecenben, a Klinika főbejárata előtt, “Beteg az ország, gyógyítsuk meg! ” címmel a fővárosi rendezvényhez kapcsolódva, 20.00-22.00 között demonstrációt szervezett.

Kezdeményeztük, virrasszunk együtt Debrecenben is a magyar egészségügyért, a tisztességes betegellátásért,  az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért. Kértük a csatlakozókat, hozzanak  magukkal  egy gyertyát, mécsest,  mondják  el tapasztalataikat dolgozóként, betegként, hozzátartozóként. A virrasztásra vártunk mindenkit, aki egy jobb magyar egészségügyért , egy emberközpontú betegellátásért tenni akar!
A debreceni demonstráció egy perces néma főhajtással kezdődött a kötelességük teljesítése közben hősi halált halt négy tűzszerész emlékére.
A demonstráción az este folyamán közel százan vettek részt, gyújtottak gyertyát a magyar egészségügyért. A hozzászólók arról beszéltek,  meg kell gyógyítani az országot, rendbe kell tenni az egészségügyet. Tisztességes betegellátást, az egészségügyben dolgozók megbecsülését követeljük. Nem akarjuk, hogy a kórházakból elfogyjanak az orvosok, elfogyjanak a szakápolók, műtétek maradjanak el azért, mert nincs elég ember a gyógyításhoz. Minden magyar embernek -anyagi helyzetétől függetlenül–joga van a gyógyulásra.
Többen beszéltek arról, hogy a magyar egészségügyről egy dolog biztosan nem állítható: hogy esélyegyenlőséget kínál a lakosságnak, vagyis mindenki számára hozzáférhető, azonos minőségű és ingyenes ellátást nyújt.Nincs esélyegyenlőség, mert ha valahol ma az ingyenes ellátás magas színvonalú, akkor biztos, hogy nem mindenki számára hozzáférhető, ha pedig ingyen bárkinek elérhető, akkor nem jó színvonalú, és végül, ha magas szintű és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem ingyenes. Elmondták, Hajdú-Bihar megyében  az anyagi egyenlőtlenség már abban megmutatkozik, hogy a legszegényebbek nem tudnak elutazni a szakrendelőbe vagy kórházba, nem tudják kiváltani a gyógyszereiket. A  megyében élő nagyszámú roma lakosság egészségügyi ellátása pedig, minden csak nem “ellátás”. Az egyik hozzászóló úgy fogalmazott ” úgy látszik, a kormány  számára a legolcsóbb a halott beteg, bármilyen borzalmasan is hangzik. Nem engedhetjük, hogy a méltóságos urak packázzanak az életünkkel.”
A megyében élő rokkantak képviselője elmondta, hogy a jelenlegi hatalom  embertelen módon bánt a rokkantakkal. Saját kálváriáját említve elmondta, hogy ugyan száz százalékos munkaképtelen, a Fidesz kormány mégis a felére csökkentette az rokkant nyugdíjának az  összegét. Ez az éhen haláshoz sok, a tisztességes élethez kevés.
Szinte minden hozzászóló emelt hangon beszélt az egészségügyi intézményben tapasztalt hiányosságokról, hogy nincs wc papír, nincs gyógyszer, a megyében is hosszú várólistákról. Úgy fogalmaztak, hogy a lista  végén állóknak szinte  esélyük sincs a gyógyulásra, hiszen ha meg is élik  mire rájuk kerül a sor, a betegségük már előrehaladott állapotban lehet. Ez az egészségügy irányítóit ma egyáltalán nem érdekli. Kvótákban, és nem emberi életekben gondolkodnak. Irodájukban ülve, érzelmektől mentesen döntenek így emberi sorsokról, emberi életekről.   A Fidesz  számára úgy tűnik nincs az emberi életnek értéke. Stadionokra, a felcsúti kisvasútra, az MNB alapítványaiból a csókosoknak zsákban öntött százmilliárdokból rendbe lehetne tenni az egészségügyet, tisztességes béreket lehetne biztosítani az ott dolgozók számára.

A debreceni demonstráción megjelentek  egy jobb egészségügyet, emberközpontú betegellátást szeretnének. Életünk a tét!

A beszédek között Lakó Sándor vak gitáros dalait hallgatták, énekelték, tapsolták a demonstráció résztvevői.
Debrecen, 2016.július 2
a demonstráció szervezői nevében
Papp Andorné