Nagyobb várólistára lenne szükség

Helyi hírek

Növelni kellene a várólistát a szívtranszplantációnál. Így lenne ugyanis nagyobb esély, hogy több szívátültetést tudjanak végezni-hangzott el a Szívtranszplantáltak Országos Találkozóján Debrecenben. Jelenleg körülbelül 60-an vannak a várólistán, de 120 betegnél nagyobb lenne az esély, hogy megfelelő donort találnak. Magyarországon évente 50 szívátültetést végeznek.

Csaknem hetven szívtranszplantált jött el a találkozóra, elkísérték őket családtagjaik és persze a témában járatos szakemberek is előadást tartottak az összejövetelen. Voltak olyanok is a rendezvényen, akik az elsők között kaptak új szívet Magyarországon.

Az ország minden részéről, így Hajdú-Bihar megyéből is érkeztek olyanok, akiknek szívelégtelenségük miatt új szívre volt szükségük. A debreceni Gyöngyösi Attila például hosszú betegeskedés után, több mint egy évet várt arra, hogy megkapja az életet jelentő szervet.

– Előtte 10 év nagyon kemény szenvedés volt, amin átmentem, de most már szuper, tehát teljes értékű életet tudok élni mindenben – mondta Gyöngyösi Attila.

A Szív a Szívért alapítvány szervezi évről-évre a szívtranszplantáltak országos találkozóját. Az egyik alapító tag azt mondta: fontos, hogy ezek a komoly betegségen átesett emberek találkozhassanak egymással.

– Meg tudják osztani gondjaikat, bajukat, örömüket, bánatukat, tehát ennek olyan célja van és olyan töltetű dolog, ami mindig ad egy bizonyos előrelépést, előrehaladást a beteg életébe – hangsúlyozta Dolgos László, a Szív a Szívért Alapítvány alapító tagja.

A szakemberek szerint a várólistán több betegre lenne szükség. A vércsoport, a testsúly és egyéb szabályozások alapján ahhoz, hogy a donort és beteget tudják párosítani, legalább 120 beteg kellene a várólistára. Most azonban ennek csak a fele van.

Azt, hogy ezt mindig ideálisan tudjuk megtenni, ahhoz relatíve nagy eloszlásban kell, hogy meglegyenek a betegek. Ehhez pedig az kell, hogy több beteget referáljanak a kardiológus kollégák, tehát még inkább ismertté váljon, hogy ez egy elérhető terápiás lehetőség Magyarországon – nyilatkozta Hartyánszki István, a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Tanszék egyetemi docense.

Szerinte az elmúlt  öt évben 181 szívtranszplantációt végeztek Magyarországon, annyit mint az azt megelőző csaknem húsz évben. A donorok felkutatását segíti, hogy Magyarország is csatlakozott a nyolc ország transzplantációs központjait összefogó Eurotransplant nevű szervezethez.