Brutálisan agyonverte szállásadóját a vámospércsi férfi

Helyi hírek

Vádemelés különös kegyetlenséggel a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A hajléktalan vádlottat a sértett befogadta, közel két évig éltek egy háztartásban. A vádlott és a sértett is rendszeresen italozott, közöttük gyakoriak voltak a szóváltások, a vádlott többször bántalmazta puszta kézzel a sértettet. 2017. január 21-e és január 23-a között, pontosan meg nem határozható időpontban az idős sértett vámospércsi házában közte és a vádlott között vita alakult ki, melynek során a vádlott felszólította a sértettet, hogy gyújtson be a kályhába.

Az idős férfi ezt megtagadta, ezért a feldühödött vádlott a kályha mellett lévő baltát felkapta és az ágyon ülő sértettet nagy erővel háromszor fejen ütötte. A vádlott az indulatait nem tudta fékezni, ezért a kályha mellé bekészített 1 méter hosszúságú faágak közül egyet felkapott és azzal is több alkalommal megütötte a sértett fejét és a hátát. Ezt követően a férfi egy nagy fűrészt vett magához és azzal is ráütött a sértett fejére.

A vádlott miután abbahagyta a sértett verését az ahhoz használt faágat felvágta, majd tüzet rakott a kályhába és lefeküdt aludni. A sértett a bántalmazás során koponyacsonttörést, keményburok alatti vérzést, agyállományi zúzódást, bordatörést és zúzódásos sérüléseket szenvedett, melyek közül a fejsérülések a halálát okozták.

A sértett holttestére 2017. január 23-án a kora délutáni órákban találtak rá a hozzá látogatóba érkező ismerősei. A vádlott ezen cselekményét megelőzően, 2017. január 20-án a kora délutáni órákban Vámospércsen egy élelmiszerboltban szeszes italt akart ellopni, azonban a boltvezető ezt észlelte és az üveg italt visszatette a pénztár mögötti állványra.

A vádlott ezen feldühödött, szidalmazni kezdte a sértettet, miközben a pénztárnál álló nőt a ruhájánál fogva kirángatta a pult mögül, majd hirtelen a pénztár mögötti pulthoz lépett, az egy üveg italt elvette, majd elment az üzletből. A sértett a vádlott által történt bántalmazás következtében sérülést nem szenvedett, a lopással okozott 770,- forint kára azonban nem térült meg. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlott ellen különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.  A vádiratban életfogytig tartó fegyházbüntetés és közügyek eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.