A doni hősökre emlékeztek Nánáson

Helyi hírek

Minden eddiginél többen indultak el a 18. Doni Hősök Emléktúra Hajdú-Bihar megyei menetében. A három napos programon közel 130 diák, tartalékos és hivatásos katona tett meg több mint 70 kilométeres távot, ezzel tisztelegve a második világháborúban elesett magyar honvédek előtt. A menet utolsó állomása Hajdúnánás volt.

A Doni Hősök Emléktúra keretében országszerte több helyszínen indítottak menetszázadokat, a fő hangsúly minden esetben a tiszteletteljes megemlékezésen volt csak úgy, mint a hajdúvárosban, Hajdúnánáson is.

„Ez a férfiúi magatartás, ez a kimagasló teljesítmény tiszteletre méltó, őrizzék mindörökre” – kezdte köszöntőjét Buczkó József a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviselője. Köszönetét fejezte ki a Doni Emléktúra résztvevőinek, ezzel is segítve bennünket abban, hogy lelkünkben ne feledésből, hanem emlékezésből épüljön fel és maradjon meg az emlékművük – tette hozzá Buczkó József.

„Hódolattal álljunk meg hősi halottaink, sebesülteink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket. …” – idézte egy hadseregparancs méltató szavait Gacsályi Gábor református lelkipásztor. A tiszteletes kiemelte: katonáink helyt álltak végig a háborúban, melyért őriznünk kell mindörökre emlékezetüket.

Dr. Pintér Zoltán, történész a Don hőseit méltatta. „Az ember nem születik hősnek, azonban hőssé válhat akkor is, ha azt nem akarja, de a körülmények azzá teszik. A Donnál halálukban hőssé vált magyar katonáknak ma nem tudnának unokáik leborulni sírjuknál.” Dr. Pintér Zoltán hangsúlyozta, hogy egyszerre vagyunk tanítványok és példaadók: mi ezer év magyar hőseinek tanítványai vagyunk és példát gyermekeinknek fogunk adni.

Az ünnepi köszöntők után a katonák és az emlékezők a hősök emlékművénél hajtottak fejet, majd Hajdúnánás önkormányzata vacsorával várta az emlékmenet résztvevőit.