Bíróság előtt a hencidai kutyatámadás ügye

Helyi hírek

Idős asszonyokat támadtak meg a kaukázusi juhászkutyák. Felelősségre vonják az állatok gazdáját.A Berettyóújfalui Járási Ügyészség vádirata szerint a másodrendű vádlott, L. Gyné fiával, az elsőrendű vádlottal – L. Gy. – együtt lakott egy hencidai családi házban, ahol a hátsó udvaron több nagytestű, kaukázusi kutyát tartottak. A kutyákat az első udvartól egy nehézkesen működő tolózáras kiskapu választotta el.

2015. október elsején délután egy helybeli, 72 éves asszony kerékpározott el a vádlottak háza előtt, amikor az egyik kaukázusi kutya kiszaladt az utcára és felborította. Röviddel ezután a másik két nagytestű kutya is odafutott a sértetthez, de nem tudták megharapni. Az asszonynak úgy sikerült megakadályoznia, hogy maga fölött tartotta a biciklit. Az idős nő combcsont törést szenvedett, fél év alatt gyógyult fel.

2017 augusztusában újra támadtak a kutyák. Két rokon érkezett látogatóba Hencidára. A vádlottak felajánlották a vendégeknek, hogy vigyenek magukkal körtét, így az egyik asszony kiment az udvarra gyümölcsöt szedni. 85 éves édesanyja éppen egy szatyorért lépett vissza a házba, amikor a két kaukázusi kutya kinyitotta az alsó udvar kiskapuját és rárontott a körtefa alatt álló sértettre. Az asszony kiabálására L. Gy. kijött a házból és visszazavarta a kutyákat. A sértettet az egyik kutya a lapockájánál, a másik a combján harapta meg, a gyógyulás másfél hónapot igényelt – tartalmazza a vádirat.

Az ügyészség szerint a két vádlott egyik esetben sem járt el körültekintően, nem teremtettek olyan körülményeket, hogy a kutyák ne tudjanak kijutni a felső udvarra és az utcára. A vád szerint látniuk kellett volna, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, hogy a kutyákat szabadon tartották, nyitott nagykapu, rossz tolózár mellett. A két ember hanyag gondatlanságuk miatt sérült meg – fogalmaz az ügyész.

A hatósági állatorvos egyébként a kutyák 14 napos megfigyelését rendelte el, de ez idő alatt veszettségre utaló tünetek nem jelentkeztek. A vádlottak a második támadást követően a hátsó udvar góréja alatt a kutyáknak egy kennelt alakítottak ki, hogy hasonló eset a későbbiekben ne fordulhasson elő – írja a vád.