Jogerősen hét év börtönre ítéltek egy macedón kábítószercsempészt

Helyi hírek Ország

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy macedón férfit, aki több mint 18 kilogramm marihuánát próbált Magyarországra csempészni 2016-ban.

A táblabíróság különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-birtoklás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és a szabadságvesztés kiszabása mellett hat évre kiutasította Magyarország területéről.

Döntésével az ítélőtábla – az ügy körülményeire és hasonló ügyekben folytatott ítélkezési gyakorlatára tekintettel – enyhített az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott nyolc év börtönbüntetésen.

A férfi 2016. december 10-én a szerbiai Presevóból egy menetrend szerint Aachenbe taró busszal Budapestre akart utazni. A felszállás előtt két bőröndöt adott át a buszvezetőnek azért, hogy azt a jármű csomagterében helyezzék el, majd németországi úti céllal vett jegyet, mert a busznak nem volt hivatalos állomása Magyarországon. A bőröndökre a buszsofőr névcédulákat tett fel, amelyeket a férfi az útlevélvizsgálat előtt eltávolított.

A busz este 8 óta körüli érkezett a röszkei autópálya-határátkelőhelyre. A tételes vámvizsgálat során a pénzügyőrök a bőröndökben 40 csomagban 18,768 kilogramm marihuánát találtak. A drogszállítmány hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának 2,57-szerese volt. A vádlott vizeletmintájából is kábítószer-fogyasztás jeleit mutatták ki.

A macedón férfi az eljárás során mindvégig tagadta büntetőjogi felelősségét.