XXIV. Debreceni Tavaszi Tárlat

Kultúra

Március 8-án indul a 25. Debreceni Tavaszi Fesztivál. Vasárnap délután 3 órától felharsan a rézfúvós zenekar a Hal közben, megnyitjuk a Sesztina Galéria friss kiállítását, megemlékezünk a nőnapról is, hogy aztán átsétáljunk a Kölcseybe a Tavaszi Tárlatra.

A kiemelkedő jelentőségű művészeti eseményen a város és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket. Az évenkénti bemutatkozási alkalom jó lehetőség az alkotók pályájának követésére, a fiatal tehetségek felfedezésére. Utóbbira annál is inkább lehetőség nyílik, mert egy friss kezdeményezésre városunk, megyénk fiataljai, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhatnak, nem is eredménytelenül – az előző két évben a tárlat fődíját egy-egy képzőművészeti hallgató nyerte!

Az idei seregszemlére 67 alkotó 154 művel pályázott, amelyből a szakértő zsűri 64 alkotó 99 művét fogadta el, illetve tett javaslatot a díjazásra. Az idei év díjazottjai: Gajdán Zsuzsa festőművész, Gál András fotóművész, Komlódi Judit festőművész, Fátyol Zoltán festőművész, Kónya Ábel képzőművész, Lukács Gábor festőművész, Kassai Imre festőművész, valamint Velényi Rudolf festőművész.

A zsűri tagjai Aknay János festőművész, Baky Péter festőművész, Pistyur Imre szobrászművész, Szoboszlai Lilla művészettörténész, valamint Tamus István grafikusművész voltak. A kiállítást Velényi Rudolf festőművész rendezte.

 

március 8. 17 óra Kölcsey Központ

„A FÁK NYELVÉN”

A tavasz első Vasárnapi Muzsikáján fafúvós kamarazenét hallhatunk.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fafúvós tanszakainak hallgatói szólaltatják meg hangszereiket: fuvolát, oboát, klarinétot, szaxofont, fagottot és ezek számos változatait. Művészeti vezetőjük: Tóth József.

 

MÁRCIUS 8. VASÁRNAP • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

DJANGO SWING FESZTIVÁL sztárvendégekkel

A 25. TAVASZI FESZTIVÁL NYITÓKONCERTJE

 

A teltházas MÜPA-koncert után Django Swing Fesztivál Debrecenben!

 

Sztárvendégek: Hajós András, Micheller Myrtill, Takács Noémi, Pankastic!, Talamba Ütőegyüttes, Kodály Filharmonikusok Debrecen

 

Az itthon és külföldön már sokszor bizonyító tagokból álló Swing à la Django zenekar a magyar zenei élet kiemelkedő szereplőit látja vendégül egy hamisítatlan egyestés kalandra. Ezen a nem mindennapi esten a tavasz első fuvallatai a Szajna-parti kiskocsmák hangulatát hozzák Debrecenbe, olyan zenei köntösben, melyben harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing, a sanzonok világa, a tangó és a dzsessz.

 

A zenekar ismét a gyökerekhez nyúl vissza: Django Reinhardt varázslatos világát idézik meg, keverve azt mai életünk tempójával, amelyet Micheller

Myrtill, Hajós András, Takács Noémi és a Talamba Ütőegyüttes képvisel majd. No meg A Dal középdöntőjébe jutott műfajteremtő django-pop zenekar, a Pankastic!. Az est további unikuma, hogy a produkciók szimfonikus zenekari kísérettel szólalnak meg, a Kodály Filharmonikusokat Werner Gábor vezényli.

 

A legjobb nőnapi ajándék idén biztosan egy swing-est a Kölcseyben!

 

Belépődíj: 4.000 Ft, 3.500 Ft, diák/nyugdíjas: 3.000 Ft

 

MÁRCIUS 10. KEDD • 17 ÓRA • APOLLÓ MOZI

KERTÉSZ MIHÁLY-TEREM névadó ünnepség

 

Kertész Mihály. Rendező, színész, forgatókönyvíró, filmgyártó – a világ elsősorban Michael Curtizként ismeri, mint magyar származású, amerikai rendezőt.

1926-ban ment Amerikába a Warner Filmstúdióhoz, miután Magyarországon 45, Bécsben pedig 18 filmet forgatott. Szinte minden műfajban alkotott, rendkívüli munkabírása és tehetsége az álomgyárban több mint 100 film elkészítéséhez segítette hozzá, amelyek közül 86-ot ő maga rendezett meg. 4 alkalommal jelölték Oscar-díjra direktorként. Egy nominációt váltott díjra, 1944-ben a Casablanca című filmért megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést. Pályafutását hatalmas szakmai ovációk és még nagyobb kasszasikerek övezték. Bár magyarságát mindig büszkén vállalta, Hollywoodból már nem tért vissza soha szülőhazájába.

 

Emléke és munkássága előtt tisztelegve az Apolló mozi Nagyterme az ő nevét veszi fel március 10-én 17 órától egy teremnévadó ünnepség keretében. Ezt követően a mozi vendége lesz Réz András filmesztéta, aki az Apolló Filmklubban a 18 órától vetített Casablanca című filmről osztja meg élményeit a közönséggel. Belépő a filmklubos rendezvényre egységesen:

1000 Ft. Jegyelővétel február 21-től az Apolló mozi jegypénztárában.

 

MÁRCIUS 11. SZERDA • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

Szabó Borbála: TELEFONDOKTOR – bohózat egy részben

 

A MANNA PRODUKCIÓ ELŐADÁSA A BUDAPESTI THÁLIA SZÍNHÁZBÓL, A HACKTION ÉS A POLIGAMY RENDEZŐJÉTŐL

 

Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant – mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-waldorfos felesége, idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat – vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

 

Előadja: Göttinger Pál

Rendező: Orosz Dénes

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

MÁRCIUS 14-15. SZOMBAT-VASÁRNAP

EZERNYOLCSZÁZNEGYVENNYOLC, TE CSILLAG

ünnepi programok Debrecenben

 

„Debreczen azon szikla, melyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokol kapui soha nem fognak.” – írta ezt Kossuth Lajos debreceniekhez intézett levelében 1849. január 6-án, a nemzet kormánya nevében. A Magyarok Mózese bizalmat és hitet adott a cívisvárosi polgároknak és a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatta.

Idén is közösen emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, eseményeire. A hagyományokhoz hűen lesz március 14-én forradalmi táncház, fáklyás felvonulás, folklórműsor a város néptáncegyütteseinek közreműködésével a Déri téren, másnap ünnepélyes masírozás a Petőfi tértől ’48-as indulókra a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezetésével és a Hajdú Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével.

A Pest-Budai Dalárda, a Váradi Dalnokok, a Csókai Férfikar és a Kollégiumi Kántus férfikarának egyesített kórusa, valamint az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatosai és a Csokonai Színház művészei ünnepi műsorral tisztelegnek a forradalom hőseinek emléke előtt.

 

MÁRCIUS 21. SZOMBAT • 11 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

MADARAK ÉS BICIKLIK

Gryllus Vilmos tavaszhívogató koncertje

 

Gryllus Vilmos dalai ovisok és kisiskolások mellett a szülők kedvencei is. Díjak nélkül is tudjuk, hogy Gryllus Vilmos akár verseket zenésít meg, akár saját szövegei lesznek dallá, azokat generációk éneklik, hallgatják az autókban, otthonokban, s szerencsés esetben koncerteken. Március 21. a tavasz nyitónapja, nem véletlen, hogy előkerülnek a biciklik, amik eljuttathatnak a madarakhoz.

 

„Gyerekkoromtól szeretem a madarakat. Lesem őket otthon a kertben vagy az etetőben, az erdei séták alkalmával, vagy néha a kiépített madárleseken. Gyönyörűek és megunhatatlanok. A cinkék, a harkályok, a sárgarigók, a vércsék, meg az összes többi. Gyerekkoromtól szeretek biciklizni. Legszívesebben földutakon, forgalomtól távol, és a természethez közel, hegyen-völgyön, erdőn-mezőn, árkon-bokron. És közben befogadni mindent, amit csak látni lehet.

Ezekből az élményekből, madarászásokból, biciklizésekből születtek a dalaim.”

Gryllus Vilmos

 

A folyosón 9 órától ingyenes kísérő programok. Várják az érdeklődőket a 40+1 éves Magyar Madártani Egyesület és a Fekete Gólya Erdei Iskola, madárkák készíthetők a Varázspitypang, a Fecsegő Tipegő és a Kredenc alkotóival. Kerékpár-totó a Gyöngy Kerékpártól, tanulóbiciklik a tanulobicikli.hu-tól, kreszteszt, részeg szemüveg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától.

 

Belépődíj: 1.500 Ft, 1.000 Ft

 

MÁRCIUS 23. HÉTFŐ • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

Pataki Éva: EDITH ÉS MARLENE – színmű két részben

 

A MANNA PRODUKCIÓ ELŐADÁSA A BUDAPESTI CENTRÁL SZÍNHÁZBÓL

 

„Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti Színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét “hazatér”, és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.

A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők! Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.” – Pataki Éva

 

Szereplők: Botos Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Kecskés Karina, Marton Róbert, Nagy Dániel Viktor, Wágner Puskás Péter, Szokolai Zoltán

Rendező: Mészáros Márta

 

Belépődíj: 3.600 Ft, 2.900 Ft

 

MÁRCIUS 29. VASÁRNAP • 15:30 • EMLÉKKERT

PALMARUM – Virágvasárnap ünnepén

 

Jézus Krisztus virágvasárnapon vonult be Jeruzsálembe. Erre emlékezve ünnepelünk: bárki bekapcsolódhat a fél 4-kor útnak induló bibliai kort idéző menetbe és együtt énekelhet a város néptánccsoportjainak és leánykarainak tagjaival. Az Emlékkertben a Verestemplom Ifjúsági csoportjainak ünnepi összeállítása, Tóth Tamás református lelkész igei szolgálata és Górski Jacek domonkos plébános barkaszentelése teszi teljessé az ünnepet. A Magyar Református Szeretetszolgálat idén is virágmagokkal ajándékozza meg a jelenlévőket, s újra megterítjük a szeretet asztalát is.

 

MÁRCIUS 30. HÉTFŐ • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM – RACKÁK MENNI AMERIKA

lemezbemutató koncert

 

Elkészült Ferenczi György és a Rackajam új lemeze, amit a country zene fellegvárában, Nashville-ben rögzítettek a fiúk. A Rackák mertek nagyot gondolni: kipróbálták, hogy különleges, formabontó, magyar zenéjük hogyan működik ebben a nívós környezetben. A nashville-i stúdió adta speciális hangszerelési lehetőségeket maximálisan kiaknázó lemez született, így a magyar könnyűzene-történet legjobban megszólaló albuma lett.

A 2014-es nyári műsor pontosan olyan erővel szólal meg a korongon, mint ahogyan a legnagyobb nyári szórakozás kellős közepén. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll-forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. Amire számíthatunk: energikus humorban gazdag, igazi ferenczis est. A lemez különlegességét az adja, hogy csupán egyszer játszották fel, akár egy koncerten, majd a hangmérnök a saját tanulmányainak, tapasztalatainak megfelelően keverte az anyagot.

Tagok: Apáti Ádám | Bizják Gábor | Ferenczi György | Jankó Miklós | Pintér Zsolt

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

ÁPRILIS 1. SZERDA • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

ÁPRILISI BADÁR-SÁGOK

MAGYAROK MENNI BAMAKO – Badár Sándor önálló estje filmvetítéssel

 

Közösségi élményt jelenthet egy jó stand up előadás ugyanúgy, mint egy közös mozizás a barátokkal. Miért ne valósulhatna meg e kettő egyszerre? Főleg, hogy az előadó és a főszereplő is ugyanaz a személy, történetesen Badár Sándor.

 

Két őrült magyar – Badár Sándor és Kőváry Barna – elhatározza, hogy elindul egy őrült magyar rallyn, a “Bamako”-n. Egyikük sem járt még Afrikában, nem beszélnek nyelveket, de bíznak a furfangos magyarok utazási szokásaiban, abban, hogy eddig is mindig élve értek haza. Bőven van benne látvány, körömrágós perc, borzasztó fáradtság, na és a tárt karokkal váró Afrika. Kultúrák és népek egymásra hatása Badár Sándor stand up estjén – Badár-féle szerencsétlenkedések Pataki Ádám operatőr kiváló tolmácsolásában. S mindez egy estén.

 

Belépődíj: 2.500 Ft, 1.900 Ft

 

ÁPRILIS 3. PÉNTEK • 18 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

ZENÉS UTAZÁS VIRÁGVASÁRNAPTÓL A FELTÁMADÁSIG

 

Évek óta tart az együttműködés a Debreceni Pásztorkör gyülekezetei között, melynek révén már több különleges koncert is megvalósult Debrecenben. Ebbe a sorba illeszkedik a nagypénteki koncert. Húsvét kapcsán a kereszténység megemlékezik a nagypénteki eseményekről is, amikor Jézust keresztre feszítették, három nappal későbbi feltámadása azonban a világtörténelem legnagyobb győzelmévé tette halálát. Ennek megfelelően a passió és az örömünnep hangjai egyaránt helyet kapnak a koncerten, hisz kereszthalál és feltámadás egymást feltételezik.

 

Közreműködnek: Lakatos Péter és Pintér Béla

 

Belépődíj: 1.600 Ft

 

ÁPRILIS 8–19. • KÖLCSEY KÖZPONT, BÉNYI ÁRPÁD-TEREM

ÁLLAMFŐK DEDIKÁLTAK

Trumantól az etióp császárig

 

Portrék és kézjegyek… egy egészen kivételes és rendhagyó kiállítást láthat az érdeklődő a Kölcseyben. Dr. Márián Zoltán a debreceni nyomozóügyészség nyugalmazott vezetője a ’60-as évek eleje óta levelez a világ vezetőivel, uralkodókkal, állam- és kormányfőkkel, egyházi vezetőkkel. Páratlan gyűjteménye mára mintegy kétezer eredeti aláírást tartalmaz a világ valamennyi államának vezetőitől – politikai és ideológiai hovatartozástól függetlenül. Márián Zoltánt a Világesemények dióhéjban című kiadvány fotói ihlették meg még kisfiúként. A kivágott képeket ragasztgatta füzetbe szülőfalujában, Csengerben. A kezdetben (kamaszkorban) még magyarul írt levelekre rendre válasz érkezett – jobbára a baráti, szocialista országokból. Később az ifjú joghallgató, majd jogász tapasztalhatta, hogy egy eredeti aláírás megszerzése sokszor akadályokba ütközik. Hivatalban lévő államfők és uralkodók többnyire nem teljesítenek ilyen jellegű kérést – gyakori válasz, hogy csak személyes barátaiknak dedikálnak fényképet. Dr. Márián Zoltán azonban különböző kapcsolatokat felkutatva, sokszor kalandos utakon többnyire sikerrel hozzájutott az utóbbi fél évszázad vezető politikusainak eredeti aláírásaihoz.

A Kölcseyben látható több száz darabból álló összeállítás a teljes gyűjtemény legérdekesebbjei közül válogat.

 

A kiállítás ingyenes látogatható minden nap 9 órától 18 óráig.

 

április 8. 10 óra, Kölcsey Központ, Bálterem

AKINEK A LÁBA, A FOGA MEG A KEDVE

Varró Dániel mondókás könyvei legkisebbeknek és szüleiknek

 

„Hány keze van vajon anyunak?

Öt?

Amikkel mosogat, tereget, köt?

Vagy három? Vagy kilenc?

Vagy tíz al és egy fő?

Nem, nem, hanem … kettő.”

 

Belépődíj családonként: 500 Ft

 

ÁPRILIS 8. SZERDA • 11 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

A MASZAT-HEGYEN INNEN ÉS TÚL

– Varró Dániel és az Eszter-lánc mesezenekar gyerekműsora

 

Varró Dániel első kötetét, a Bögreazúrt 21 évesen publikálta, könyvheti megjelenésének nagy sikere volt. Gyermekolvasókat nyert meg magának a Túl a Maszat-hegyen verses meseregénnyel, mostanság pedig a mondókás könyvek verseit mondogatják szülők és gyermekek egyaránt. (Akinek a lába hatos; Akinek a foga kijött; Akinek a kedve dacos; Nem, nem, hanem.)

A Varró Dani-versek zeneisége és Dani személye fogta meg az Eszter-lánc mesezenekar tagjait, amikor munkához láttak és dallamokat építettek a versek köré. A zenekar vezetője Kárász Eszter, akit legtöbben a Szamárköhögés című filmből ismerhetnek, hisz gyermekszínészként kezdte pályáját. Garas Dezsővel, Hernádi Judittal, Törőcsik Marival játszott együtt, ma énekel, táncol, rendez, bohócdoktorkodik Dr. Bigyó néven. A zenekar tagja többek között a Kalákából ismert Becze Gábor bőgős. Az Eszter-lánc mesezenekar „zenés vers-VarróDája” a meseerdő közepébe hív minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol történet elevenedik meg Varró Dani versei és persze a zene, bábok, és a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk,

akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel.

 

Kárász Eszter – ének, ukulele, furulya, tilinkó | Becze Gábor – nagybőgő | Molnár György – gitár, ének | Clemente Gábor – ütőhangszerek | Veér Csongor – hegedű

 

Belépődíj: 500 Ft, 10 gyermekenként 1 tanárkísérőnek ingyenes

 

ÁPRILIS 8. SZERDA • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

RÁJÁTSZÁS – EZ MÁSIK RUHATÁR

lemezbemutató előtt

 

BECK // EGYEDI // GRECSÓ //HÁY// JANCSOVICS // KEMÉNY // KOLLÁR-KLEMENCZ // SÁRKÖZY // SZŰCS

 

Miért hasonlítja Beck Zoli érzelmi anarchiához a Rájátszást? Hogy lett Grecsó Krisztián 49 sorából végül 6? Miért vett fel gitárt Háy János? A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig

megzenésítik a költők egy-egy versét. A 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás frontemberei értelmeznek újra régi, és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével.

 

Közreműködnek: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

ÁPRILIS 9. CSÜTÖRTÖK • 18 ÓRA KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

„KÖLTÉSZETEK NYARÁBAN, KÓSZA LÉLEK”

KOVÁCS ANDRÁS FERENC ESTJE

moderál: Szirák Péter

 

Kovács András Ferenc 1959-ben született Szatmárnémetiben. Jelenleg Marosvásárhelyen él, a Látó című folyóirat szerkesztője. A kilencvenes évektől kezdve az egyik legtöbbet elemzett, legnagyobb hatású kortárs magyar költő. Költészetének a mai magyar irodalomban szinte példa nélküli formagazdagságát költői maszkok, alakmások (Jack Cole, Lázáry René Sándor stb.) is segítik. Sokszínű, játszi és mégis komoly költői alkatát értelmezői a legnagyobbakkal, Csokonaival, Kosztolányival és Weöressel rokonítják Legújabb kötete York napsütése zengő tombolás címmel 2014-ben jelent meg. 17 órától a versmob0411 című dokumentumfilmet vetítjük.

 

A belépés a vetítésre és az estre ingyenes.

 

ÁPRILIS 10. PÉNTEK 11 óra Kölcsey Központ, Bálterem

“…SZÁLLJ KIRÁLYI SASKÉNT…”

Kölcsey számvetése a romantikával

Varga Pál irodalomtörténész előadása középiskolásoknak

Az előadással a 225 éve született Kölcsey Ferenc előtt tisztelgünk.

bejelentkezés: toth.ildiko@fonixinfo.hu

 

ÁPRILIS 10. PÉNTEK • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

SZÉLLEL SZEMBE – POÉNOK ÉS POÉMÁK

Jordán Tamás stand up estje

 

Jordán Tamás beszél színházról, életről, versről, saját magáról – erős öniróniával. „Sok bajom van a stand up műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés,

sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen.” Jordán Tamás

 

„Jordán Tamás fura stand up comedy-vel rukkolt elő Széllel szembe címmel. Történeteket mesél, köztük sok színházit, úgy, hogy a beszédfolyamba verseket sző. De úgy mondja a költeményeket, annyira természetes hangon, mintha csak diskurálna, folytatná a sztorizást. Vicc, adoma, groteszkbe hajló história és Karinthy, Kosztolányi, Radnóti, József Attila, Ady, Babits egybeolvad. Döbbenetes tömör bölcsesség jól érzi magát a bő lére eresztett sztorizás

közben. Könnyed történetek túlmutatnak önmagukon. Filozofikus mélyfúrások könnyebben emészthetőbbekké válnak. Jordán vidáman csíkos trikót visel, amit akár bohóc is hordhatna, de tekintélyt parancsoló zakó van rajta. Fantasztikusan széles hangulati és érzelmi skálán játszik.” Bóta Gábor

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

április 12. 17 óra Kölcsey Központ

SZÁRNYALÓ HANGOK

Canticum Novum Kamarakórus koncertje

 

A kórus tagjai a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói és tanulmányaikat már

befejezett fiatal zenetanárok. Karnagyuk Török Ágnes.

 

Az énekkar repertoárján ritkán felhangzó reneszánsz és barokk, valamint kortárs, elsősorban

magyar zeneszerzők művei szerepelnek, nevéhez 12 kórusmű ősbemutatója fűződik.

 

ÁPRILIS 13. HÉTFŐ • 18 ÓRA • APOLLÓ MOZI

PUZSÉR RÓBERT BEMUTATJA: Sidney Lumet – Hálózat

 

Az Apolló mozi második alkalommal látja vendégül Puzsér Róbert filmkritikust egy klubvetítés keretében. Ezúttal Sidney Lumet 1976-os filmdrámáját, a Hálózat című filmet elemzi közönsége számára. A klasszikus alkotás – melyet a kritikus minden idők 50 legjobb filmje között tart számon – egy amerikai tévécsatorna életébe enged bepillantást. A csatorna egyik legnépszerűbb kommentátorát, Howard Beale-t el akarják távolítani, mert nézettsége zuhanni kezdett. A kétségbeesett férfi élő adásban jelenti be, hogy öngyilkos lesz, ám ettől látványosan megugrik a csatorna nézettsége. A vezetők elhatározzák, hogy kihasználják Beale hirtelen jött népszerűségét, és provokatív saját műsort adnak neki, amelyben szabadon átkozhatja a médiát.

 

A filmet követően beszélgetés Puzsér Róbert filmkritikussal.

A filmklubos vetítésre belépőjegyek egységesen 1.000 Ft-os áron válthatók.

Jegyelővétel március 14-től az Apolló mozi jegypénztárában.

 

ÁPRILIS 14. KEDD • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

HALHATATLAN SZERELEM

Müller Péter estje

 

„Ezt a címet adtam új könyvemnek, mert bár sok mindenről szól, ez a misztérium húzódik át az egészen: az ÖRÖK SZERELEM, ami nem múlik el soha. Egy évig írtam, sőt, egy életen át, mert – mint általában az időskori művek – minden benne van, amiért éltem, és amit fontosnak tartok.” – vallja Müller Péter.

 

A József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó a hazai populáris-ezoterikus irodalom egyik legismertebb alakja. Több mint ötvennyolc éve a budapesti Madách Színház dramaturgja. 1956-ban hat golyót kapott, átesett egy halálélményen. Ez a tapasztalat egész lényét és művészi célkitűzéseit megváltoztatta. Mind színpadi művei, mind regényei és esszé

kötetei ennek a megrendítő tapasztalatnak az élményéből születtek. Az est folyamán Müller Péter csodálatos spirituális utazásra hív minket, amely során barátjáról, Tolnay Kláriról és az ő különleges lelki és szellemi útjáról beszélget olvasóival. A beszélgetés közben feltárul előttünk a művésznő előző élete által is meghatározott, titkos élete.

 

Belépődíj: 1.900 Ft, 1.500 Ft

 

ÁPRILIS 20. HÉTFŐ • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

TOMPOS KÁTYA lemezbemutató koncert

 

Kátya Keresztül Európán című lemezbemutató koncertje egy varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig. Dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven. Igazi kalandozás nem csak kelet és nyugat, de a különféle zenei stílusok között is. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, egy olyan tükör, melybe jól esik belenézni. És hogy mennyire izgalmas? Képzeljék el, m ilyen lehet a z, amikor Kosztolányi és Jimi Hendrix együtt részegülnek meg egy hajnalon, Zaz pedig Cseh Tamással sétál kézen fogva, és közben a U2 szól valahonnan a távolból….

A dalokat Hrutka Róbert öltöztette megfelelő zenei köntösbe, úgy, hogy a már-már elképzelhetetlen sokszínűség mégis páratlan zenei egységgel jut el a hallgatóhoz.

 

Belépődíj: 2.900 Ft, 2.400 Ft

 

ÁPRILIS 28. KEDD • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

Bill Manhoff:BAGOLY ÉS CICA

színmű egy részben

 

AZ ORLAI PRODUKCIÓS IRODA ELŐADÁSA A BUDAPESTI BELVÁROSI SZÍNHÁZBÓL

 

Felix ifjú író, aki a nagy áttörésre vár. Szakadatlanul dolgozik a nagyregényen, amely majd híressé teszi, ám a kiadók sorra visszautasítják őt. Doris, a magát modellnek valló fiatal nő a jég hátán is megél – illetve élne, ha hagynák. Ám az éjszaka közepén kiteszik a lakásából, ő pedig bekopog, hogy menedéket keressen Felixnél. Náluk ellentétesebb két embert nem hordott még a hátán a föld. Csupán egy percre van szükség, hogy egymás agyára menjenek. Ám kényszerből mégis össze vannak zárva egy pici garzonlakásba. Hát mindent megtesznek,

hogy valahogy túléljék a helyzetet.

 

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

 

Szereplők: Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás

Rendező: Pelsőczy Réka

Producer: Orlai Tibor

Belépődíj: 3.600 Ft, 2.900 Ft

 

ÁPRILIS 29. SZERDA • 18 ÓRA ÉS 20.30 ÓRA • APOLLÓ MOZI

A TITOKZATOS LAKÓ – Alfred Hitchcock emlékvetítés

 

Alfred Hitchcock halálának 35. évfordulóján az Apolló mozi és az Ágoston Béla által vezetett AB Filmtablet egy kellemesen borzongató élményre invitálja Önöket. A rettegés és a thrillerek atyja, a műfaj koronázatlan királya 1926-ban mutatta be A titokzatos lakó című némafilmjét, amelynek köszönhetően nem csupán karrierje vett óriási lendületet, de a mai napig is az egyik legizgalmasabb projektjeként tartják számon. A gyönyörűen restaurált film garantált borzongást kínál mindenkinek. A történet egy átlagos család és egy náluk albérlőként megszálló titokzatos idegen körül forog, miközben London utcáit egy sorozatgyilkos tartja rettegésben. A vetítés aláfestő zenéjéről Ágoston Béla és zenekara, az AB Filmtablet gondoskodik élőben, a vászon előtt. A különleges vetítés tavaly hatalmas sikerrel debütált a budapesti Bálnában, és most az Ágoston Béla által direkt ehhez a filmhez szerzett, szokatlan hangszerelésű zene Debrecenben is új dimenziót adhat ennek a 89 éves kópiának. Ne hagyja ki Ön sem az év egyik legkülönlegesebb estéjét!

 

Belépőjegyek 1.500 Ft-os áron kaphatók az Apolló mozi jegypénztárában március 28-tól!

 

Alfred Hitchcock: A titokzatos lakó(1926) – 92 p.

Aláfestő zene: Ágoston Béla és az AB Filmtablet

Ágoston Béla – altklarinét, hegedű

Budavári Botond – xilofon

Bujdosó János – elektromos gitár

Farkas Virág Zazie – zongora, fuvola

Szegő Dávid – dob

Móser Ádám – harmonika

Nedeczky Júlia – altszaxofon, klarinét

Rózsa István – tuba

 

ÁPRILIS 29. – MÁJUS 24. • KÖLCSEY KÖZPONT, BÉNYI ÁRPÁD-TEREM

OPTIKAI ILLÚZIÓK – interaktív kiállítás

Fedezzük fel az agy és a szem titkait!

 

Azt tartjuk igaznak, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, néha cserbenhagyhat a legélesebb szempár is… Vagy csak az agyunk űz tréfát velünk? Ízelítőt kínálunk a káprázatok, tévedések és megtévesztések lebilincselő világából. Káprázik a szem és megtorpan az agy! A látás – Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. Bár a szem fogadja az ingert, a munka oroszlánrészét az agy végzi. Mimikri – Az álcázás mestereit sokszor nem könnyű észrevenni, de mi bemutatunk közülük néhányat. Az állatok és növények között vannak olyan „trükkmesterek”, akik párt keresnek így, mások prédára lesnek vagy éppen a ragadozókat ijesztik el.

Művészet és illúzió – A képzőművészet évezredek óta él az illúziók játékával. Elsőként a művészek kísérleteztek a káprázat erejével, a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő alkotásokkal.

Érzékcsalódások a mindennapokban – Lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk. A természeti jelenségek, a divat, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb illúzióval csapja be látásunkat.

A 3D története – Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehet térbeli képeket készíteni. Ennek az útnak néhány fontos állomását mutatjuk be, a sztereoszkóptól a hologramig.

 

Belépődíj: 800 Ft, 500 Ft

 

MÁJUS 1. PÉNTEK • 15 ÓRA • NAGYERDEI SZABADTÉRI SZÍNPAD

MAJÁLIS A SZABADTÉRIN – tízből kilenc betyár ezt ajánlja

 

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band évek óta az ország egyik legmeghatározóbb világzenei együttese. Azon kevesek közé tartoznak, akik a népzene és a rock energiáit ötvözve egy teljesen saját, csak rájuk jellemző hangzást hoztak létre: hasító ethno funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes folk ‘n’ roll.

 

Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn. Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét. Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

 

A Magyarország legjobb koncerthelyeit megtöltő zenekar kihagyhatatlan élmény az igényes zene kedvelői számára.

 

Belépődíj: 1.900 Ft, amelyből 500 Ft lefogyasztható.

 

További programok: táncgála | Góbé Zenekar | Kisszántó és Dr. Juzztice (Dub Székház és Sub.hu) | Kirakodóvásár

 

A tánc világnapjához kapcsolódva május 1-jén 15 és 18 óra között bemutatkoznak Debrecen táncosai. A belépés ingyenes.

 

MÁJUS 2. SZOMBAT • 11 és 15 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

VUK – táncjáték gyermekeknek egy felvonásban

 

A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA FESZTIVÁL SZÍNHÁZÁNAK NAGYSIKERŰ

GYERMEKELŐADÁSA

 

Fekete István meséje ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon, most azonban megelevenednek a jól ismert figurák: Karak, Vahur, Tás, a “Simabőrű” és még számos szereplő mellett természetesen Vuk is, akinek játékos, eleven karakterében minden gyerek magára ismerhet. Csalafinta csínytevésein és kalandozásain keresztül a kis róka a gondoskodó szeretet segítségével fedezi fel az életet.

Előadják: az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat és meghívott vendégei

Koreográfus: Fodor Zoltán

Társkoreográfus: Balkányi Kitty

Zene és zenei montázs: Wolf Péter

Vuk-dalszöveg: Szenes Iván

Fényterv: Stadler Ferenc

Díszlet- és jelmezterv: Iványi Árpád

 

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája közös produkciója

 

Belépődíj: 1.900 Ft, 1.500 Ft

 

május 10. 17 óra Kölcsey Központ

AZ EZERHANGÚ ZONGORA

A Debreceni Egyetem zongora tanszakos hallgatóinak hangversenye

 

tanárok: B. Kiss Zsuzsa, Duffek Mihály, Grünwald Béla, Lakatos Péter, Pless Attila

 

Ingyenes rendezvény

 

  1. MÁJUS 12. KEDD • 19 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, BÁLTEREM

EURÓPA AKUSZTIKUSGITÁR-FESZTIVÁL

 

Az akusztikus gitár hazai ünnepén folk találkozik a rockkal, dzsessz ölelkezik az etnóval, és improvizáció a lehengerlő dallamokkal – a műfaj nagyjainak keze alatt.

 

Fellépők:

Finn Olafson a dániai akusztikusgitár-élet leghíresebb, nemzetközileg is elismert képviselője. Sajátos, az északi-kelta népzene ihlette muzsikáját Magyarországon második alkalommal hallhatjuk.

Damir Halilic horvát akusztikus gitáros stílusában és technikájában az amerikai hagyományokat követi, ám gazdagon átszőve horvát népzenei motívumokkal. Hazánkban először mutatkozik be.

Az ígéretes hazai párost, a Chillio-t, két eltérő zenei kultúrából érkező gitáros alkotja. Antoni Arnold a rock felől érkezett, míg Hórvölgyi Péter klasszikus irányból. Zenéjük a rock és dzsessz friss szintézisét adja, miközben a klasszikus gyökerek is tetten érhetők hangzásuk kimunkáltságában.

Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika,nemzetközi birodalmában. Zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs klasszikus muzsika, a népzene és a dzsessz is formálta. Egyéni hangvételű játékával és kompozícióival a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert magyar művésze.

Fábián Annamária klasszikus képzést kapott tehetséges fiatal gitárművész, hazai és nemzetközi versenyek dobogósa, diplomahangversenyéért Szendrey–Karper-díjat kapott.

 

Belépődíj: 1.900 Ft, 1.500 Ft

 

MÁJUS 28. – JÚNIUS 20. • KÖLCSEY KÖZPONT, BÉNYI ÁRPÁD-TEREM

HIPP-HOPP, JÖN VUK! – Dargay Attila kiállítása

 

Dargay Attila kiállítása igazi meglepetés gyereknapra! A 100 éves hazai animáció egyik legnagyobb hatású alakja olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Ludas Matyi, Vuk vagy Szaffi. A nagy filmek mellett számtalan rövidfilmet készített, száznál is több fűződik a nevéhez. Dargay ontotta magából a rajzokat! A 60-as évek óta több generáció nőtt fel ezeken a rajzokon, rajzfilmeken. A Gusztáv-sorozat, a Variációk egy sárkányra vagy a Pázmán lovag a felnőtt közönség kedvence volt. A számtalan kedves és jól ismert rajzfilmhős mellett több olyan karaktert is bemutatunk, amelyek kevésbé ismertek, vagy akár még nem is találkozhatott velük a nagyközönség: dossziékat, komplett forgatókönyveket tartalmazó spirálfüzeteket, a hozzájuk tartozó figuratervekkel. Sorra tűnnek fel a tüneményes stílusban megrajzolt, ám meg nem valósult filmek figurái: a trójai mondakör alakjai, a klasszikus mese újraértelmezése, a Piroska és az űrfarkasok, valamint egy külön érdekesség, a János vitéz figurái, ahogyan Dargay elképzelte. (Mint tudjuk, a Jankovics Marcell-féle változat készült el, és vált méltán népszerűvé.) Tovább bővülhet a Dargay-rajzfilmek sora? Akár igen! A Csongor és Tünde képes forgatókönyve kész, csak a befejezésre vár.

 

A kiállítás ingyenesen látogatható.

MÁJUS 31. VASÁRNAP • 11 és 15 ÓRA • KÖLCSEY KÖZPONT, NAGYTEREM

HALÁSZ JUDIT – Kezdődhet a mulatság

 

Halász Judit műfajteremtő előadásaival sok százezer gyermek arcára csalt mosolyt az évtizedek során. A Kezdődhet a mulatság című új lemezén a családi ünnepekről énekel: az anyák napjáról, a nagymama neve napjáról, az első iskolai nap izgalmáról, a karácsonyról, a közös utazásról, de még kedvenc otthoni állataink születésnapjáról is. Meg arról is, hogy milyen is három testvér között a középsőnek lenni… A koncerten az új dalok mellett felcsendülnek a régi kedvenc slágerek is. Kezdődhet a mulatság!

 

zenészek:

Anti Tamás – akusztikus gitár, mandolin, szájharmonika, ének;

Bartha Tibor – billentyűs hangszerek, hegedű, furulya, ének;

Födő Sándor – basszusgitár, ének;

Fodo – dob, harmonika;

Móricz Mihály – gitárok, ének

 

Belépődíj: 1.900Ft, 1.500 Ft

9 órától a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében kézműves foglalkozások az esélyteremtés jegyében. Mellettük érkezik a Hortobágyi Nemzeti Park játszóháza kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatóval és a Hortobágyi régi magyar háziállatokat bemutató Pusztai Állatpark gyermekfoglalkoztatóval. Közreműködnek még a Helen Doron English, a Fecsegő és Tipegő Családi Napközi, a Varázspitypang Alkotó Műhely és a Gyermekváros Alapítvány munkatársai. 10 órától ajándék Ringató foglalkozás kisbabáknak, kisgyermekeknek hároméves korig. A foglalkozást vezeti Könyves Zsuzsa Ringató-foglalkozásvezető, vendége Molnár Miklós prímás. A kísérő foglalkozások ingyenesen látogathatók.