Bábos drámaíró verseny debreceni résztvevővel

Kultúra

Az atkák szolgálnak témául az idei Bábos Drámaíró Versenyen, amelyen három írónak 12 óra alatt kell bábszínházi darabot írnia egy csütörtökön kihúzott újságcikk alapján.

A békéscsabai Napsugár Bábszínházban immár harmadik alkalommal megrendezett versenyre a Békés megyei Hírlap csütörtöki számában megjelent írásokból sorsoltak.

A bábszínház igazgatója, Lenkefi Zoltán tájékoztatása szerint a megmérettetés témáját idén Az atkáktól tüsszög? című cikk adja, amely arról szól, hogy a párnában remekül megélnek a poratkák, sőt “kutatások szerint, ha több évig használunk egy-egy darabot, akkor súlyának akár 10 százalékát is kiteheti az elhullott atkák és azok ürüléke.” Ezért azt tanácsolják az olvasóknak, hogy rendszeresen mossák ki a párnákat legalább 40 fokon.

Az újságcikkből Szabó T. Anna, Vörös István és Markó Róbert ír egy-egy darabot, amelyek próbái pénteken már meg is kezdődnek. A rendezésre az idén Kuthy Ágnes, Katkó Ferenc és Kolozsi Angéla vállalkozott.

A bábos drámaíró verseny előadásait a házigazdák mellett a debreceni Vojtina, a szegedi Kövér Béla Bábszínház és a marosvásárhelyi Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház társulataiból felálló hat-hat fős csapatok viszik színre.

Az előadásokat, amelyeket vasárnap délután mutatnak be, egy szakértő zsűri mellett a közönség is értékeli majd.