Kocsis Fülöp: az egyházi iskolák egyik feladata Isten jelenlétének láthatóvá tétele

Kultúra

Az egyházi iskolák egyik feladata Isten jelenlétének láthatóvá, nyilvánvalóvá tétele – mondta a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája a debreceni Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanévnyitóján csütörtökön.

Kocsis Fülöp emlékeztetett arra, hogy az intézmény fenntartója ettől a tanévtől a Hajdúdorogi Főegyházmegye lett.

Az egyházi oktatás részeként a diákok megismerkednek majd egy új tantárggyal is, amelynek keretében a nagyvárosban élő emberek együttélésének alapszabályait tanítják – tette hozzá.

Az érsek utalt arra, hogy egy évvel ezelőtt még nem tudhatták sem a diákok, sem a pedagógusok, hogy idén szeptembertől egyházi iskolában tanulnak, illetve tanítanak. A diákokat és tanáraikat arra kérte: nyissák ki értelmüket, szívüket, hogy észrevegyék, mit is jelent, amikor Isten jelen van az életükben.

“Igazi emberi élet Isten nélkül nincs, és az egyháznak az is feladata, hogy ráébressze erre az embereket” – fogalmazott. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta: azzal, hogy az idén 50 éves intézmény fenntartója a Hajdúdorogi Főegyházmegye lett, az oktatás magas színvonala továbbra is megmarad.

Az iskola pedagógusainak munkáját nélkülözhetetlennek nevezete, hozzátéve, hogy az egyházi fenntartás éppen lelki többletet ad a tanároknak és a diákoknak.

Az intézményben több mint 900 diák és csaknem 50 pedagógus kezdte meg a tanévet.