A román határrendészet szerint a magyar hatóságok miatt nem csökken a kamionsor a határátkelőknél

Ország

A román határrendészet keddi közleménye szerint a magyar hatóságoknak tulajdonítható, hogy a pünkösdi kamionstop feloldása után nem csökken, hanem folyamatosan nő a kamionsor a román-magyar határátkelőkön.

A román határrendészet közölte: gondoskodott róla, hogy a határátkelőhelyek valamennyi kamionsávján legyen személyzet, de a román és a magyar határrendészek csak közösen végezhetik az ellenőrzést, és a kamionok határátlépését a “magyar rendőrség által kihelyezett rendőrök száma korlátozza” – áll a közleményben. A kétoldalú megállapodások értelmében csak azok a sávok nyithatók meg a határátkelőhelyeken, ahol a román mellett magyar személyzet is dolgozik.

A román határrendészet honlapján elérhető adatok szerint a Nagylak-Csanádpalota autópályás határátkelőhelyen öt kamionsávon folyik az ellenőrzés, és 240 perc a várakozási idő, a nagylaki országúti határátkelőhelyen két sávon folyik az ellenőrzés, és 120 perc a várakozási idő, a Gyulavarsánd-Gyula határátkelőhelyen két sávon folyik az ellenőrzés, és 360 perc a várakozási idő, a Bors-Ártánd határátkelőhelyen három sávon engedik át a kamionokat, és 330 percet kell várakozni, a legészakibb Pete-Csengersima határátkelőhelyen két sávon ellenőrzik a kamionokat, és 360 perc a várakozási idő.

A honlapon elérhető kijelzőrendszer szerint nincs fennakadás a Tornya-Battonya, a Nagyszalonta-Méhkerék, valamint az Érmihályfalva-Nyírábrány határátkelőhelyeken. A román határrendészet azt tanácsolja a kamionosoknak, hogy tájékozódjanak, mielőtt a határ felé indulnak, és válasszák a kevésbé forgalmas átkelőket. A személyszállító járművek határátlépésében nincsen fennakadás.