Itt vannak az új nemzeti konzultáció kérdései

Ország

Megjelentek a Nemzeti Konzultáció kérdései. A bemutatott íven tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-éig várja a válaszokat. 

A héten indul a gyermekes családok támogatásáról és védelméről szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára

a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása.

A kormány egyebek mellett arra vár választ:

az emberek egyetértenek-e azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell-e kötni, vagy hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell-e adni az önálló életkezdéshez.

Arról is megkérdezik az embereket,

egyetértenek-e azzal, hogy egy gyereknek joga van családban, lehetőség szerint az anya és az apa szerető gondoskodása mellett felnőni.

A sajtótájékoztatón bemutatott kétoldalas kérdőíven a tíz kérdés mindegyikéhez felvezető szöveget írtak, konkrét kormányzati elképzeléseket is megfogalmazva; a kérdésekre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Az államtitkár – kérdésre válaszolva – azt mondta, e konkrét javaslatok támogatása esetén azokat a kormány elé terjesztik.

(MTI)