Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe

Ország

Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe – közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.

A hivatal tájékoztatása szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén.

A kitöltött dokumentumokat – a tájékoztatóban leírtak szerint – aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.

A közleményben kitértek arra is, hogy az OH több mint 90 százalékban feldolgozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeit, és honlapján nyilvánosságra hozta azok átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 49,5 pontot; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el, ami alacsonyabb a tavalyi eredményeknél (a korábbi évek adatai is elérhetőek az oktatas.hu felületén).

Kiemelték: a középfokú felvételi feladatlap tartalmi-szakmai jellemzői nem befolyásolják a középiskolai férőhelyek és ezáltal a továbbtanulók létszámát, az eljárás feladata, hogy a jelentkezőket szükség és az adott középiskola igénye esetén rangsorolja. A rangsorolás nem képzelhető el – időben és minőségben – minden résztvevő által hibátlanul megoldható feladatsorral.