Ezt tegye, ha elárvult madárfiókát talál

Ország

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint a talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad hazavinni őket.

A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a sűrű aljnövényzetben bujkálva hívják magukhoz szüleiket. Ezek a madarak nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazaviszi őket a lakosság – közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

A legjobb megoldás a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogni, majd a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tenni. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az emberi érintés nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével, ágak közé helyezésével.

A kirándulásokon talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokokat jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad – olvasható a közleményben.