A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

Uncategorized

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor’s pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot.

A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében Magyarország először február 22-én, pénteken kerül sorra.
A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. A Fitch Ratings az idei második felülvizsgálatot a Standard & Poor’s második időpontjával azonos napra, augusztus 16-ára tűzte ki.

A Standard & Poor’s globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) a magyar osztályzat idei első, pénteki felülvizsgálatán egy fokozattal “BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz/A-3”-ról, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes külső fizetési pozíciójával és jó növekedési kilátásaival indokolva a lépést.
A döntés nyomán a három globális hitelminősítő közül jelenleg az S&P tartja érvényben a legjobb szuverén adósosztályzatot Magyarországra.

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) heti feltörekvő piaci előrejelzése ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy jövő pénteken a Fitch Ratings is “BBB”-re emeli a jelenlegi “BBB mínusz”-ról a hosszú távú magyar államadós-besorolást.

Magyarország idei felminősítésének lehetőségére a Fitch maga is utalást tett a közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében.

A cég felidézte, hogy a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, a tanulmány szerint ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól a Fitch az idén valószínűleg döntésre jut.

A Fitch Ratings megfogalmazása szerint a pozitív és a negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása “felfelé ható minősítési lendületet ad” a térségnek 2019-ben.

A cég a tágabb feltörekvő európai térségben Törökországra tart érvényben negatív kilátást.
A harmadik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service jelenleg “Baa3” osztályzattal tartja nyilván Magyarországot. Ez azonos a Fitch Ratings “BBB mínusz” magyar besorolásával, a Moody’s azonban egyelőre stabil kilátást tart érvényben a magyar államadós-minősítésre.

A Moody’s 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

A Moody’s minap Londonban bemutatott legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében azt állapította meg, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai általánosságban stabil hitelképességi helyzetben kezdték a 2019-es évet, de számolniuk kell azzal, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál.

A hitelminősítő az euróövezetben a tavalyi 2,1 százalékról 1,9 százalékra lassuló idei növekedéssel számol, és várakozása szerint ezt a lassulást a keleti EU-gazdaságok is megérzik.

A Moody’s tanulmánya szerint ugyanakkor a cég által vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük Magyarország hazai összterméke a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik.
A Moody’s a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén a 2018 egészére általa becsült 4,3 százalékos GDP-bővülés után.