50 millió eurós megállapodás kött az EU szociális vállalkozások támogatására

Világ

Az Európai Beruházási Alap és az Erste Group bankcsoportot alkotó hét pénzintézet a mai napon garanciamegállapodást kötött abból a célból, hogy finanszírozást biztosítson szociális vállalkozásoknak a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja (EaSI) keretében. Az új garanciamegállapodás lehetővé teszi, hogy az Erste Group helyi bankokból álló hálózata a következő 5 év folyamán 50 millió euró összértékben hitelt nyújtson legalább 500 szociális szervezetnek Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában. Az új finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap jóvoltából jöhetett létre, mely az európai beruházási terv központi pillére.

Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos ennek kapcsán kiemelte: „Az Európai Bizottság teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy – a társadalmi és pénzügyi kirekesztés elleni küzdelem keretében – előmozdítsa az inkluzív vállalkozói tevékenységet. Ezért üdvözöljük az Erste Grouppal ma megkötött megállapodást, amely mintegy 500 szociális vállalkozás számára biztosít majd támogatást Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és végül Magyarországon, ahol ez az első ilyen jellegű megállapodás. A megállapodásnak köszönhetően a szociális vállalkozások támogatást kapnak üzleti tevékenységük megkezdéséhez és fejlesztéséhez, miáltal munkahelyeket és inkluzív növekedést hoznak létre helyi szinten.”

Az EU által támogatott programnak köszönhetően a szociális vállalkozások és a nonprofit szervezetek csökkentett kamatlábú kölcsönt vehetnek fel, és a kölcsön felvétele kapcsán kedvezőbb követelmények vonatkoznak a biztosítékeszközökre. Az Erste Group a szociális vállalkozások ágazatainak széles körében fog finanszírozást nyújtani innovatív, szociális irányultságú szervezeteknek, melyek a hátrányos helyzetű, a társadalom peremére szorult, illetve kiszolgált helyzetben lévő társadalmi csoportok részére biztosított oktatási, egészségügyi és szociális szolgáltatások, illetve ezeknek a csoportoknak a foglalkoztatása terén tevékenykednek.