Magán-űrrepülőtér épülhet Oroszországban

Világ

Magán-űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég – közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodó központ a tervek szerint 2,6 milliárd rubelből (egy rubel 4,20 forint) épül fel. A magánbefektetésekből megvalósuló projekt keretében, amelyet Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia, hatfős csoportok számára 15 perces szuborbitális – a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló – repüléseket fognak kínálni.

Az űrturisták 200-250 ezer rubel kifizetésének fejében 5-6 percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában egy mintegy 30 négyzetméteres kabinban. A többször felhasználható űrhajóból, amelyben mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 kilométeres magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – tekinthetnek majd le a Földre.

Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, és még a végleges elkészülte előtt, 2023-ban megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket.