Magyar nevek is szerepeltek az új-zélandi merénylő fegyverén – 49 ember halt meg – videó

Világ

Az új-zélandi Christchurchben két mecsetnél összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben helyi idő szerint péntek délután. A támadás a Maszdzsid al-Núr mecsetnél és a peremkerületi Linwood mecsetben történt. További több mint 40 ember súlyosan megsebesült. Négy embert őrizetbe vettek.

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor, egyikük pedig 17 percen át élőben is közvetítette a támadást – írja az Index.

A fő gyanúsítottat a rendőrség még nem nevezte meg, de valószínűleg az ausztrál Brenton Tarrant az, akinek azóta törölték a Twitter-oldalát.

A 28 éves ausztrál Brenton Tarrant egy elképesztő kiáltványban indokolta meg előre a Christchurch városában végrehajtott mészárlást: a férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a szerinte “a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni”. A szöveg szerint a mészárlást nagyjából két éve kezdte el kitervelni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként.

Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát – írja az Index.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerült. Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond is feltűnt a fegyveren.

A fegyverről készült fotókat az Index cikkében tudja megnézni.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy jellemezte a dokumentumot, hogy az a „gyűlölet műve”.

Tannant egyébként magát nem tartja ausztrálnak annak ellenére sem, hogy ott született.

A nyelvem eredete európai, a kultúrám európai, a politikai meggyőződéseim európaiak, az identitásom és a vérem is európai

– írta a Sydney Morning Herald szerint.

A pénteki mészárlásról testkamerával felvételt készített, és közvetített élőben

– írja a 24.hu.

A felvételt a Facebook, az Instagram és a Twitter is törölte.

K__AP20190315012

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál. Fotó: MTI/AP

A videó elején az autóban zene is szólt, egy szerb és egy német nyelvű. Előbbi Radovan Karadzicról szólt, „Bosznia mészárosáról”, elítélt háborús bűnözőről.

Az azóta törölt 17 perces videó az Index cikke szerint egy “kezdődjön a buli!” kiáltással kezdődik, amihez hozzáteszi a lövöldöző, hogy “ne felejtsetek el feliratkozni Pewdiepie-ra” (ő egy videojátékokkal foglalkozó Youtube-sztár).

A történéseket fejkamerával közvetítette, vagyis a videón pontosan az látható, amit a támadó látott.

– írja az Index.

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács is elítélte a merényleteket

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte pénteken a két mecset ellen elkövetett új-zélandi terrortámadásokat, amelyekben a legfrissebb hírek szerint 49 ember vesztette életét.

K__AP20190315005

Áldozat holtteste az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Az imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak, akik hiszünk a vallás és a vélemény szabadságában, sokszínűségében, ami az új-zélandi társadalom szövetét jelenti, és amely értékeket az Európai Unió is osztja – hangsúlyozta az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az ilyen cselekedetek erősítik eltökéltségünket, hogy a nemzetközi közösség egészével együttműködve szembeszálljunk a terrorizmus, a szélsőségesség, a gyűlölet globális kihívásaival – húzta alá Federica Mogherini.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió együtt gyászol Új-Zélanddal, és “mindig ki fog állni azok ellen, akik gyűlölettől fűtve el akarják pusztítani társadalmainkat és életmódunkat”.

Határozottan elítélte a történteket Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki támogatásáról biztosította Wellingtont a nyitott társadalmak és a közös értékek védelmében.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt írta a Twitteren, hogy “a rasszizmus, a vallási gyűlölet és az iszlamofóbia fenyegetést jelent a békére, a stabilitásra világszerte”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.