Tízéves az Informatikai Kar

Egyetem

Tíz évvel ezelőtt alakult meg az Informatikai Kar – az augusztus 29-i ünnepségen a kar legmagasabb kitüntetését is átadták.

A DE Informatikai Kar alapítására vonatkozó kérelme formai és tartalmi szempontból megfelelő, tartalmazza a szükséges információkat. Az önálló karrá válás indoklása megalapozott, a szervezeti és működési modellje kialakításra került, illeszkedik az egyetem szervezetéhez, az alapvető szabályok elkészültek.

A tervezett karon a szükséges infrastruktúra adott, részben közös használatú az „anyaintézetével” (Matematikai és Informatikai Intézet), további fejlesztése folyamatban van. A kar gondozásába kerülő szakok oktatásához rendelkezésre áll a szükséges személyi háttér – olvasható a Magyar Akkreditációs Bizottság 2003/9/VIII/4. számú határozatában, amely egyértelműen az új kar létesítését támogatta. A karalapító ünnepi tanácsülést 2004. szeptember 5-én rendezték az akkori oktatási miniszter, Magyar Bálint részvételével a Debreceni Egyetem főépületének Aulájában.

A 90-es évek végén több önállósodási terv is volt az egyetemen, matematikai-informatikai, fizikai-informatikai önálló karok létrehozására is voltak elképzelések, de akkoriban még nem volt meg az az egységesség – az informatikán belül sem –, ami megalapozta volna egy új intézmény létrejöttét. A legintenzívebb időszak a konkrét megalakulás előtti másfél év volt, amikor a Természettudományi Kar Matematikai és Informatikai Intézetéből fokozatosan Informatikai Kar alakult – idézte fel a kezdeteket az alapító dékán, Pethő Attila professzor.

Az elmúlt tíz évben a debreceni intézmény az ország meghatározó informatikai képzőhelyévé vált, ahol a hazánkban elérhető képzések alap- és mesterszinten egyaránt tanulhatók, a legtehetségesebbek pedig a doktori iskolában szerezhetnek tudományos fokozatot. Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a hallgatókat arra kell felkészíteniük, hogy 5-10 év múlva mi lesz a munkaerőpiacon, milyen szakemberekre lesz szüksége az iparnak. Az aktuálisan a képzésekben részt vevő diákokat képessé kell tenni arra, hogy a jövő technológiáit el tudják sajátítani és tudják is működtetni.

Az ünnepségen átadták az Informatikai Kar legmagasabb kitüntetését, az Informatikai Kar Érmét, amit Pajor Ferenc, a National Instruments debreceni informatikai vezetője vehetett át az oktatás és kutatás támogatásában végzett munkája elismeréséül. A kitüntetett köszönőbeszédében úgy fogalmazott, hogy az amerikai cég létét és sikerét helyben az Informatikai Karnak köszönheti, lehet nem is Debrecenbe települtek volna, ha nincs meg itt az egyetemi tudásbázis. – Legszívesebben egy hasonló kitüntetést nyújtanék át az egyetemnek.

Az ünnepség faültetéssel zárult, a Kassai úti egyetemi campuson egy kocsányos tölgyet ültettek el az Informatikai Kar vezetői.