Sir Stephen O'Rahilly Debrecen díj

Ír kutató kapta idén a Debrecen Díjat

Egyetem

Sir Stephen O’Rahilly ír professzor kapta a Debrecen Díj a Molekuláris orvostudományért elnevezésű kitüntetést, amelyet a tudós szerdán vett át, majd előadást tartott tudományos munkássága legújabb eredményeiről.

A nemzetközi díjat 2003-ban olyan kutatók, kutatócsoportok elismerésére alapították, akiknek a munkája lényeges előrehaladást eredményezett a molekuláris orvostudomány területén.

Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja az ünnepség előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a molekuláris medicina központ az ország legjelentősebb centruma, az itt végzett kutatások eredményeit a szakma legszélesebb körével szeretnék megismertetni, erre publikációk révén és kutatók meghívásával nyílik lehetőség. Épp utóbbira alapozva hozták létre a díjat, amelyet immár 12. alkalommal adtak át.

Fésűs László egyetemi tanár kifejtette: először ítélték oda a díjat olyan kutatónak, aki komplex betegségekkel – az elhízással, az inzulin-elégtelenséggel és a cukorbetegséggel – kapcsolatban ért el jelentős eredményeket, nemcsak az okok felderítésében, hanem a terápiát illetően is.

Sir Stephen O’Rahilly méltatásakor elhangzott: a tudós kutatásai megváltoztatták a kövérségről alkotott képzetet, hiszen kiderült, genetikus okai vannak az elhízásnak.

A díjazott, aki először jár Magyarországon, elismerően szólt a Debreceni Egyetemen folyó tudományos-kutató munkákról, melynek során alkalma nyílt fiatal kutatókkal is megismerkedni.