Kánikulában is egészségesen

Egyetem

Bár a lángos és a fröccs különösen kelendő menü a strandon, friss gyümölcslével és könnyű salátával jobban hűsíthetjük magunkat.

– Nyáron kevesebb energiára van szüksége szervezetünknek, ezért célszerű, ha nem terheljük túl zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételekkel – figyelmeztet Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem dietetikusa.

A szakember azt tanácsolja: gulyásleves, töltött káposzta, pörkölt, rántott hús és lángos helyett inkább készítsünk egy könnyű salátát, melynek minden összetevője most elérhető a piacon: sovány hallal, szárnyas hússal kiegészítve igazán tápláló ebédet vagy vacsorát kapunk.

Amikor a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok fölé kúszik, és izzadunk, jelentős mennyiségű vizet és ásványi sót veszítünk, így a folyadékpótlásról különösképpen gondoskodnunk kell.

– A 2-3 liternyi napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb a jó minőségű csapvíz és az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvíz (500 mg ásványi anyag/liter), gyümölcsből és zöldségből készült hozzáadott cukrot nem tartalmazó ivólé, gyümölcs- és gyógytea, tej és folyékony tejtermékek, leves, főzelék, gyümölcs vagy zöldség. Mivel az alkohol és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot és kalóriatartalmuk is magas, ezért nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére. A feketekávé és a feketetea pedig koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, ezért ezek fogyasztása után mindig igyunk meg egy pohár vizet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülésére ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, igyunk gyakran, de ne jéghideg folyadékot! – javasolja a dietetikus.

Annak érdekében, hogy a vakációt ne kórházban kelljen töltenünk, fokozottan figyeljünk az ételek frissentartására is.

– Mivel a nagy meleget, a friss gyümölcsöket, zöldségeket nemcsak mi, hanem a baktériumok is kedvelik, így a forró hónapokban az élelmiszer okozta megbetegedések is gyakoribbak, ezért fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására. Például az ebédről megmaradt ételeket tartalmazó edényeket állítsuk hideg vízfürdőbe, majd a gyorsított lehűtés után azonnal tegyük hűtőbe, nyáron akár a kenyeret is – ajánlja a szakember.

A tapasztalatok szerint kánikulában a leggyakoribb ételmérgezés a szalmonellózis, melynek forrása többnyire a baromfihús, a kolbász, a disznósajt, a tojás, a tej, a fagylalt és az ezekből készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt étel, valamint a mosatlan zöldség-gyümölcs. A kórokozót a beteg vagy tünetmentes fertőzött állat, de a baktériumot ürítő személy is közvetítheti, ételfertőzés esetén a lappangási idő 6-48 órás, piszkos kéz útján való terjesztéskor pedig akár egy hét is lehet – teszi hozzá a dietetikus.

Nyaralás idején is tartsunk be néhány alapszabályt: a strandon, tenger- vagy tóparton is mindig legyen a táskában elég folyadék és harapnivaló, például friss, mosott gyümölcs, teljes kiőrlésű keksz, szendvics. A tojást, majonézt vagy más könnyen romlandó élelmiszert tartalmazó ételeket azonban csak hűtőtáskában vigyük magunkkal. Külföldön kerüljük a csapvizet és az ebből készült jégkockát, így megúszhatjuk a kellemetlen, hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket – tanácsolja Szalayné Kónya Zsuzsa.