Herdon István: “El kell hinnünk, hogy Debrecenben repülőtér van!”

Gazdaság

Herdon István, a mátészalkai születésű agrár-közgazdász, bankár, vállalatalapító ma Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő cégét vezeti, amely a XANGA cégcsoport. Debrecenben, az Ipari Parkban 30 külföldi befektető tevékenykedik magas infrastruktúrával és innovációval, akik az ő nemzetközi kapcsolatai alapján döntöttek a cívisváros mellett. Franciaországban, Párizsban, Nemzetközi Bankárképzőn szerzett diplomát. 2009-ben az Év Ipari Parkja címet is elnyerte. Csak úgy mellékesen a debreceni repülőtér fejlesztője és üzemeltetője is hazánk és Közép-Európa egyik legsikeresebb üzletembere.

Vele készített hosszú interjút a Kossuth Rádió rádió Arcvonások című műsorában Zsoldos Barnabás.

Herdon István a beszélgetés során kifejtette, a korábbi 9 ezres évi utasszámhoz képest erre az évre a cél, hogy a debreceni repülőtér meghaladja a 300 ezres utasforgalmat.

„El kell most már hinni, hogy Debrecenben repülőtér van, használni kell a repülőteret, mert minél többen használják, annál több járatot tudunk indítani. Minél komolyabb üzleti fejlesztések alakulnak a reptéri ittlétből, annál komolyabb járatok indulhatnak”

– fogalmazott.

Herdon István szólt arról is, hogy a légikikötő szerepe a gazdaságfejlesztésben óriási, így olyan városokkal versenyzik csak Debrecen, melynek szintén van reptere. Bár az üzemeltetése egyelőre veszteséges, a reményeik szerint most járnak félúton, és öt év múlva már önfenntartó lesz a légikikötő. Szerinte azonban a repülőtér hatása óriási az egész régióra nézve, a gazdaságfejlesztés mellett a turizmus szempontjából is.

A cégvezető abban bízik, hamarosan a légi teherszállítást is el tudják indítani a repülőtéren, az infrastruktúrát ehhez már kiépítették. Úgy véli, a debreceni légikikötő nem csupán megközelítheti forgalmában a kassait, hanem akár le is hagyhatja.