Gazdag húsvéti programkínálattal rukkol elő Debrecen

Helyi hírek Kultúra

Debrecenben már a héten elkezdődnek a húsvéti rendezvények, melyek kapcsán a kedvezményes csomagajánlatokat kínáló szálláshelyek is folyamatosan megtelnek vendégekkel. Íme egy kis kedvcsináló, hogy senki ne maradjon le a legkedvezményesebb ajánlatokról, élményteli programokról.

A nagyhetet megelőző vasárnapon – virágvasárnap – Jézus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünnepeljük. Idén április 9-ére esik ez a mozgó ünnep. Debrecenben immár hagyomány, hogy a szamárháton érkező Krisztust és üdvözlőit bibliai kort idéző jelmezesek idézik meg, s mivel a páros táncnak nagyböjtben helye nincs, a debreceni néptáncosok közül a lányok járnak tavaszköszöntő körtáncot. Április 9-én, 16 órától a Csapó utcai sétálóövezetben barkaszentelési liturgia veszi kezdetét a helyi református, római katolikus és görög katolikus közösségek részvételével, majd a bibliai kort idéző jelmezesekkel és a kapuzó táncokat járó néptáncos lányokkal közösen érkeznek a résztvevők a Kossuth térre, ahonnan „Jézus keresztútja a családban” címet viselő bibliai keresztút indul útjára kilenc állomást érintve. 18 órától a Református Nagytemplomban a Debrecen Helyőrségi Zenekar zenés áhítata kezdődik Dominica Palmarum címmel.

Az április 9-i felvonulás előtt a Déri Múzeum várja az érdeklődőket egy húsvéti kézműves családi napra, ahol gömöri hímes tojásokat és textilnyuszikat készíthetnek a résztvevők. A húsvéti családi napon Kathona Mónika népdalénekes és Kiss Ernő népzenész szolgáltatja a zenei hátteret.

Aki kíváncsi, hogy más nemzetek hogyan ünneplik a húsvétot, nézzen be a Fórum Debrecen bevásárlóközpontba, ahol április 15-ig látható az az interaktív kiállítás, melyen a magyar húsvéti népszokások mellett olyan tradíciók is megelevenednek, mint a finn máglyatűzrakás, a németek tojásfa díszítése, az ausztrál erszényes bilbi vagy éppen az amerikai kalapfesztivál.

És ha már húsvéti nyúl, kihagyhatatlan program a tavaszi szünetben a Nagyerdei Kultúrpark. Az ország első vidéki állatkertjében a látogatók megcsodálhatják a legújabb jövevényeket: a hat cigája kisbárányt, a szürkemarha borjút és a gyűrűsfarkú maki ikerpárt, de akár pingvineket is sétáltathatnak vagy részt vehetnek látványetetéseken. Felejthetetlen szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt az ország egyetlen vidámparkja, mely szintén a Nagyerdei Kultúrparkban, az állatkert mellett található.

A Nagyerdei Park alig tízpercnyi távolságra Debrecen belvárosától, száz éves fák alatt kínál teljes körű kikapcsolódást és számtalan szórakozási lehetőséget a szabadba vágyóknak. A Nagyerdei Park központja és egyik leglátványosabb élményeleme a Békás-tó. A tó körül napozódekkeken lehet pihenni vagy izgalmasan kacskaringózó sétányokon kalandozni, ahol állatokat mintázó szobrok, a környezet formavilágát és „kellékeit” felhasználva készített, úgynevezett Landart-alkotások nyújtanak különleges és egyedülálló látnivalót. A játszótéren többek között „irányítható” óriásbéka, ponty-kötélpálya és játszóház várja a lelkes felfedezőket, akik kipróbálhatják a nemrég átadott új játékelemeket is, köztük egy hatalmas cirkálót és egy propelleres billegő repülőgépet, melyben műszerfal, szócsőpár, vezetőfülke, kaleidoszkóp és gépház is található, mindez 97 százalékban természetes anyagokból.

Ha a tavaszi délelőtt még túl friss lenne, április 14-, 15-én és 18-án 10 órától a Tímárházban lehet a húsvétra készülni: tojást festeni hagyományos technikákkal vagy tavaszi ajtódíszt készíteni a játszóházi foglalkozásokon túl.

Április 16-17-én az Aquaticum Élményfürdőbe is beköltözik a húsvét. Vasárnap és hétfőn 14 és 17 óra között animációs programokkal várják a gyerekeket, de a kicsik mellett a felnőttek is jól szórakozhatnak a trópusi hangulatot idéző fürdőkomplexum különféle élményelemekkel ellátott medencéiben vagy akár a termálfürdőben és a szauna világban.

További izgalmas élményeket kínál a Debreceni Egyetem impozáns főépülete mögött található Botanikus Kert és az Agóra Tudományos Élményközpont, valamint a Kerekerdő Élménypark, mely akár az ország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútjával, az idén 135-ik születésnapját ünneplő Zsuzsival is megközelíthető.

Debrecen határát elhagyva, a várost keletről körbeölelő Erdőspuszták pihenő- és kirándulóhelyei nyújtanak további tartalmas kikapcsolódási lehetőséget, de érdemes felkeresni a Debrecentől félórányi autóútra lévő Hortobágyot is, hazánk első és legnagyobb nemzeti parkját.

Április 16-17-én 10 és 15 óra között a Hortobágyi Nemzeti Park néprajzi kiállításaiban húsvéti kvízjátékkal, a kézművesudvarban pedig tojásvadászattal várják a látogatókat. A helyesen kitöltött kérdéssort és az összegyűjtött tojásokat hortobágyi ajándéktárgyakra és kézműves foglalkozás jegyre lehet beváltani. A Hortobágy-halastavi Kisvasútnál nyuszi simogatóval és tojáskereséssel várják a vendégeket, míg a Hortobágyi Vadaspark látogatói ingyenes szakvezetésen és látványetetésen vehetnek részt.

Debrecenben nemcsak a fák és a bokrok virágoznak a város utcáin, terein, de a jó idővel megtelnek a teraszok és egyre többen pattannak kerékpárra is. Aki szeretné mindezt aktívan megtapasztalni, a várost behálózó kerékpárút-hálózaton akár kétkeréken is felfedezheti a várost egy-egy kisebb-nagyobb pihenőt beiktatva. Útközben vagy akár a végén a Nagyerdei Víztorony kínál tökéletes helyszínt a pihenésre, felfrissülésre.

 

TOP PROGRAMOK

  1. ÁPRILIS

ELŐADÁSOK

 

április 13. 19.00 Dr. Buda László Debrecenben

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26.)

 

április 20. 19.00 Borsodi Homályos – Aranyosi Péter Önálló Estje

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26.)

 

április 28. 18.00 Prof. Dr. Bagdy Emőke előadása Debrecenben

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26.)

 

április 29. 19.00 Art of Magic

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

GASZTRONÓMIA

 

április 12. 19.00 Borfaceek Borvacsora Est

Helyszín: Barabás Étterem (Vár u. 11.)

 

április 13. III. DiVino Borvillamos

Helyszín: Debrecen villamos vonala

 

április 21 – 23. Debreceni Mangalica Fesztivál

Helyszín: Kossuth tér

 

április 21. 19.00 Prantner Borest

Helyszín: Belga Étterem (Piac u. 29.)

 

április 29. 18.30 Mexikói élményvacsora Lázár Cheffel

Helyszín: Hotel Lycium – Áttrium étterem (Hunyadi u. 1-3.)

 

GYERMEKPROGRAMOK

 

április 8. 10.30 – 12.00 Húsvéti Boldogság

Helyszín: Debreceni Református Kollégium Múzeuma (Kálvin tér 16.)

 

április 9. 10.00 – 12.00 Húsvéti Családi Nap A Déri Múzeumban

Helyszín: Déri Múzeum (Déri tér 1.)

 

április 9. 11.00 és 15.00 Kicsi Gesztenye Klub – Zenés Mesejáték

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26.)

 

április 10. 18.00 Arany János: Buda halála – hun rege

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

április 16 – 17. 10.00 – 18.00 Húsvét a Kerekerdő Élményparkban

Helyszín: Kerekerdő Élménypark (Olimpia fasor 23.)

 

április 16 – 17. 14.00 – 17.00 Húsvéti programok az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben!

Helyszín: Aquaticum Mediterrán Élményfürdő (Nagyerdei park 1.)

 

április 16 – 17. Vidám Húsvét a Debreceni Állatkertben 

Helyszín: Nagyerdei Kultúrpark (Ady Endre u. 1.)

 

április 17. 10.10 – 15.15 Locsoljuk meg a “Zsuzsit”!

Helyszín: Hétvezér u. megállóhely – Hármashegyalja

 

május 1. 17.00 Masha és a Medve Live on Stage

Helyszín: Főnix Csarnok (Kassai út 28.)

 

KOMOLYZENE

 

április 8 – 10. 40. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozó és Verseny

Helyszín: Debrecen Egyetem Zeneművészeti Kar, Liszt terem (Egyetem tér 1.)

 

április 11. 19.30 Múzsákhoz közel

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

április 15. 18.00 A Svájci Üdvhadsereg Zürich Central Hadosztály zenekarának hangversenye

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

április 21 – 22. Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválja

Helyszín: Debrecen Egyetem Zeneművészeti Kar, Liszt terem (Egyetem tér 1.)

 

április 29. 18.00 Jótékonysági hangverseny az Immánuel Otthon és Iskola Fecske szolgálata javára a Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar előadásában

Helyszín: Debreceni Református Kollégium Díszterme (Kálvin tér 16.)

 

április 30. 19.30 Miklósa Erika kamaraestje

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

KÖNNYŰZENE

 

április 10. 11.00 Születésnapomra – a Kaláka együttes költészet napi koncertje

Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

 

április 22. 19.00 Kowalsky Meg A Vega koncert

Helyszín: Lovarda (Kassai út 26.)

 

április 22. 19.00 Rapülők Koncert

Helyszín: Főnix Csarnok (Kassai út 28.)

 

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK

 

április 9. 16.00 Dominica Palmarum – Virágvasárnap

Helyszín: Csapó utcai sétálóövezet – Kossuth tér– Csonkatemplom – Megyeháza – Szent Anna utca – Batthyány utca – Csokonai Színház – Sas utca (Városháza hátsó bejárata) – Városháza – Kossuth tér – Nagytemplom

 

SPORT

 

április 14 – 15. Férfi Kézilabda Magyar Kupa négyes döntő

Helyszín: Főnix Csarnok (Kassai út 28.)

 

április 19 – 22. CXIX. Úszó Országos Bajnokság

Helyszín: Debreceni Sportuszoda (Zákány utca 4.)

 

április 22. 10.30 I. Debrecen Airport Run 2017

Helyszín: Debreceni Nemzetközi Repülőtér (Mikepércsi út 0493/64 hrsz.)

 

április 29 – 30. Játékvezetői Nemzetközi Jégkorong Torna

Helyszín: Debreceni Jégcsarnok (Derék u. 33.)

 

HORTOBÁGY

 

április 15 – 17. Húsvét A Hortobágyon

Helyszín: Hortobágy

 

április 22. Szent György-Napi Kihajtási Ünnep És Kézműves Vásár

Világörökségünk, A Puszta Napja A Hortobágyon

Helyszín: Hortobágy