Csángó Fesztivált rendeznek az Ybl Budai Kreatív Házban

Helyi hírek

Az Ybl Budai Kreatív Ház ad otthont csütörtöktől a 10 napos Csángó Fesztiválnak. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon fotók és interaktív installációk mutatják be a csángó kultúrát és a csángók mindennapjait, emellett koncertekkel, mesemondással, könyvbemutatóval várják a látogatókat.

Az MTI-hez eljuttatott keddi közlemény szerint a fesztivál a téma továbbgondolására ösztönzi a látogatót a nyelv fókuszba helyezésével, amelyre a történelmi események okán nem hatott a nyelvújítás.

“Magyarokként abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy csaknem 500 évvel ezelőtti nyelvezetünkkel élőszóban találkozhatunk, beszélhetünk. Többek között ezt az élményt kívánják átadni az egyes installációk hanganyagainak segítségével” – írják a szervezők.

A látogatók a tárlaton “személyes” ismeretséget köthetnek egy-egy csángóval Járai László fotóin keresztül. A kihangosított gondolatok betekintést engednek a moldvai csángó emberek életébe, aktuális életképet kapnak a látogatók a világlátásukról. Az elhangzó gondolattöredékek egymásutánisága által érzékelhetővé válik az a sokszínű nyelvi világ, ami kifejezetten a Moldvában élő csángókra jellemző: sajátos prozódia, hanglejtés, a csángó sziszegés, a gy hang dzs-ként való ejtése.

A kiállítást interaktív installációk színesítik, melyek négy traktusra oszthatók, az emberi élet sajátságos metszetét mutatják be a születéstől a halálig a csángó kultúra tükrében.

A Csángó Fesztivál szervezésében az Ybl Budai Kreatív Ház együttműködő partnere a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.