Debrecenben is ünnepel a Magyar Művészeti Akadémia

Kultúra

Hangversennyel, színházi- és táncelőadással, verses zenés esttel, valamint kiállítássokkal várja országszerte az érdeklődőket a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénteken, a magyar kultúra napján. Az MTI-hez csütörtökön elküldött tájékoztató szerint a magyar kultúra napján mutatják be Páskándi Géza, MMA posztumusz tiszteleti tag A vigéc című művét a negyvenöt éves fennállását ünneplő Térszínházban. Kunkovács Lászlónak, az MMA tagjának Pusztaiak, a pásztorok világa címmel nyílik kiállítása Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Az MMA támogatásával mutatják be a kecskeméti Katona József Színház és a Marczibányi Téri Művelődési Központ közös előadását Pimasz angyalok címmel, a Nemzeti Táncszínház ünnepi darabját Falusi színek címmel, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak Nyertes dalok – győztes előadók című műsorát az Ódry színpadon.

A Pesti Vigadóban Színházi legenda és emlékezet címmel rendezik meg az MMA köztestületi programját, amelyen az idén 150 éves fennállását ünneplő debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei Árkosi Árpád rendező segítségével elevenítik fel a teátrum legendás előadásait és színészi alakításait.

A MOM Kulturális Központban a Nemzeti Táncszínház estje keretében a Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című produkcióját mutatja be a Szentendre Táncegyüttes közreműködésével.

Kecskeméten hangversenyt rendeznek az MMA zeneszerző tagjainak szóló-, kamara- és kórusműveiből a Kecskeméti Zenész Kör (KeZeK) és a Kodály Zoltán ének-zenei iskola szervezésében.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében mutatják be Turnai Tímea színháztörténésznek az MMA támogatásával készült Vogel Eric az élet, a női szépség illusztrátora című kötetét.

A tájékoztatás szerint Fekete György, az MMA elnöke az ünnephez kötődő események közül részt vesz Zalaegerszegen az ünnepi opera és operett gálaesten, amelyen Marton Éva operaénekes is fellép. Az MMA elnöke Komáromban a Duna Menti Múzeumban a városi rendezvényen mond beszédet.

“A Magyar Művészeti Akadémia köztestületként fő feladatának tekinti, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét, új, értékes alkotások megszületését. Éppen ezért aktív támogatói szerepet tölt be a magyar kultúra napjának rendezvénysorozatában is” – olvasható a tájékoztatóban.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.