Elkísérték a bankba a nénit

Rendőrség
A nyíradonyi rendőrök segítségével találta meg a 82 éves néni megtakarított pénzét.

A Nyíradonyi Rendőrőrs épületébe 2015. január 13-án 11 óra 20 perckor bement egy idős néni, aki a rendőröknek elmondta, hogy a nyíradonyi családi házából eltűnt az a női táskája, amelybe az évek során a havi nyugdíjából megmaradó pénzét gyűjtötte. A rendőrök kérdésére a 82 éves néni nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi pénz is lehetett a táskában, mivel megtakarításait mindig oda tette és annak tartalmát soha nem számolta meg.

Elmondása szerint a házában egyedül lakik, gyermekei nincsenek, a rokonai nem látogatják és az utóbbi időben nem járt nála senki, nem is törtek be hozzá, az ajtaján és ablakán nincs semmilyen sérülés. A hölgy a Nyíradonyi Rendőrőrs munkatársainak elmondta, hogy a táskát minden nap máshová szokta tenni a lakásában, hogy azt illetéktelen elől elrejtse és most nem tudja, hogy hová is lett a retikül, azt mindenhol kereste, de nincs sehol, így azt gondolja, hogy azt valaki elvitte.

A rendőrök a helyszínre mentek és magukkal vitték a nénit, megkezdték a néni házában a táska keresését, melynél a szomszéd is jelen volt.

A rendőrök a ház ajtaján és ablakán nem észleltek friss feszítési nyomokat, valamint a kertben sem találtak idegen behatolásra utaló nyomokat. Ezt követően az egyenruhások átkutatták az épületet, ahol az egyik helyiségben megtalálták a ruhák között egy lepedőbe hajtogatva a pénzzel teli táskát.

A rendőrök felvilágosították az idős asszonyt arról, hogy bár most nem történt a sérelmére bűncselekmény, de a pénze elhelyezése így nem biztonságos.

Mivel a néninek már többen is azt javasolták, hogy a pénzét tegye inkább a bankba, megkérte a három rendőrt, hogy kísérjék el az egyik helyi pénzintézethez. A Nyíradonyi Rendőrőrs munkatársai az idős asszonyt a megtakarított pénzével együtt a bankhoz elvitték.

 

Ahhoz, hogy az időskorúak ne váljanak bűncselekmények áldozatává, azért mert megtakarított pénzüket közvetlen környezetükben szeretik tartani, kérjük, hogy fogadják meg Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának ajánlásait, tanácsait:

 

Híradásokban gyakran értesülünk olyan eseményekről, amikor idős emberekhez – valamilyen trükk, vagy hihetőnek hangzó legenda segítségével – rossz szándékú emberek közel férkőznek és kihasználva az áldozat korából, vagy egészségi állapotából adódó kisebb ellenállási képességet, akár erőszak alkalmazásával is megfosztják őket értékeiktől.

Az elkövetők által leggyakrabban alkalmazott módszerek az áldozatok megtévesztésére a következők lehetnek:

Az elkövető valamilyen

  • szolgáltató vagy hivatalos szerv, illetve közvélemény-kutató cég munkatársának adja ki magát,
  • árut próbál eladni (házaló kereskedő, faárus),
  • segítséget próbál kérni (pl.: vizet kér),

vagy

  • a sértett rokonságához tartozó személy bajba jutására hivatkozik,
  • nagy címletű pénzt akar felváltani.

Az elkövetők tisztában vannak vele, hogy az idősebb korosztály tagjai kevésbé élnek a banki szolgáltatások lehetőségeivel, nem szívesen járnak pénzintézetekbe, nem szeretik használni a bankautomatákat, illetve járandóságaikat is legtöbbször a postás hozza. Ezen oknál fogva kisebb-nagyobb megtakarításaikat otthon, eldugva tárolják, amely azonban veszélyeket rejt magában.

Egyrészt az elkövetők a „biztos zsákmány” reményében akár az erőszak alkalmazásától sem riadnak vissza, így próbálva kényszeríteni a sértettet az elrejtett értékei előadására. Másrész előfordulhat, hogy az érintett olyan biztonságos helyre rejti el az értékeit, hogy már ő maga sem találja meg.

Ezért a személy-, és vagyonbiztonság megőrzése érdekében mindenképpen azt javasoljuk, hogy a nagyobb értékű megtakarításait mindenki pénzintézetben tárolja. Az otthon tárolt pénz nagysága ne haladja meg azt a mértéket, ami a napi kiadásokhoz feltétlenül szükséges, aminek az „elveszítése” nem veszélyezteti az érintett napi megélhetését és nem vezet nélkülözéséhez. Amennyiben mégis szükség van bizonyos mennyiségű készpénz otthon való tárolására, célszerű lehet valamelyik megbízhatónak tartott családtagot beavatni annak rejtekhelyet illetően.

A legbiztonságosabb a pénzintézet! Lehet, hogy több időbe telik, amíg az ember a pénzéhez a bankban hozzájut, de ennyi kényelmetlenséget a személy-, és vagyonbiztonság megér.