Emberölés miatt fegyházbüntetésre ítélték a hajléktalan nőt

Rendőrség

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésen 14 év fegyházbüntetésre ítélt egy nőt, akit azzal vádolt meg az ügyészség, hogy különös kegyetlenséggel megölte, majd kifosztotta alkalmi ismerősét – közölte az MTI-vel a bíróság csütörtökön.

Az ítélet szerint a szabadságvesztés büntetéséből szabadult, hajléktalan életmódot folytató nő 2020. április 16-án Budapest egyik legforgalmasabb terén kéregetett a parkoló autósoktól, amikor a sértett elment mellette. A nő ekkor leszólította a férfit, akivel beszélgetni kezdtek, majd a férfi ismeretlen okból meghívta magához a vádlottat, ahol italoztak és beszélgettek, majd a nő – pontosan meg nem állapítható időben és előzmények után – egy rövid pengéjű késsel negyvennyolc alkalommal megszúrta a férfit, aki meghalt.

A gyilkosság után a nő értékek után kutatott a lakásban és többek között különböző barkácseszközöket, használati tárgyakat, régi mobiltelefont, csomagolt kávét és táblagépet pakolt be két műanyag táskába. Amikor távozni akart, a bejárati ajtó előtti biztonsági rácsot nem tudta kinyitni, ezért segítségért kiáltott. Végül ismeretlen módon kijutott a lakásból, a szerzett értékekkel a közeli térre ment, ahol találkozott hajléktalan ismerőseivel. Elmondta nekik, hogy megölt egy embert, majd megkérte őket, hogy rejtsék el a táskák tartalmát. Az ismerősök a holmik eredetét nem ismerve egy bokor alá dugták azokat, az üres táskákat pedig a kukába dobták.

A jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő nő a csütörtöki előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádlott bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le. A felszólalásokat és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését és megbánását, az időmúlást, továbbá nyomatékkal vette figyelembe a terhelt egészségügyi állapotát, kisebb részben pedig azt, hogy egy fiatalkorú gyermeke van. Súlyosító körülmény volt a terhelt büntetett előélete, továbbá, hogy a bűntettet úgy követte el, hogy ellene más életellenes ügyben eljárás volt folyamatban. Az ítéletet a vád és a védelem is tudomásul vette, így jogerőssé vált.