Vádemelés a rendőri intézkedésnek felfegyverkezve ellenálló férfi ügyében

Rendőrség

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat az 66 éves férfi ellen a Mohácsi Járásbíróságon.

A vádirat szerint 2022 szeptemberében a baranyai férfival szemben azért intézkedtek lakóhelyén a rendőrök, mert szabálysértés elkövetése miatt körözték. A férfi a rendőrökkel nem működött együtt, az ingatlant nem volt hajlandó elhagyni, és azzal fenyegetőzött, hogy aki be mer lépni az udvarra, az „onnan élve nem jön ki”.

Az elkövető fenyegető magatartása miatt az intézkedés biztosítása céljából a helyszínre érkeztek a Terrorelhárítási Központ beosztottai is, akik túsztárgyaló igénybevételével próbálták együttműködésre bírni a férfit, aki azonban továbbra is agresszív magatartást tanúsított, miközben baltát és egy láncot tartott magánál. Mivel a férfi az intézkedésnek nem vetette alá magát, a rendőrök bementek az ingatlanra, ekkor a férfi a baltát felemelte, agresszíven azt kiabálta, hogy megöli a vele szemben intézkedő hivatalos személyeket, és megindult feléjük.

Végül a férfi ellenállásának megtörése érdekében a rendőrök elektromos sokkolót és testi kényszert alkalmaztak, ruházatának átvizsgálása során egy tapétavágó kést, egy 8 cm pengehosszúságú zsebkést és egy gáz spray-t találtak nála.

A nyomozó ügyészség elrendelte az elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki és sikeresen indítványozta letartóztatását.  A férfi 2023. január 25-ig letartóztatásban volt, azóta előzetes kényszergyógykezelését rendelték el.

 Vádiratában a nyomozó ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az elkövetőt – kóros elmeállapota miatt – mentse fel az ellene emelt vád alól és rendelje el kényszergyógykezelését.