PTE: a cukorbetegeknél nagyobb rák kockázata, a fiatal betegek szűrése fontos

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében – közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Lélegeztetett betegek gyógyítását segítő eszközökkel gazdagodott a pécsi gyerekklinika

Lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztálya számára az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Innovációs napokat tartanak a Pécsi Tudományegyetemen

Idén is megtartják a Pécsi Tudományegyetem hagyományos kutatás-fejlesztési rendezvényét. A május 14-én és 15-én zajló Innovációs Napok középpontjában a mesterséges intelligencia, valamint a tudományos és üzleti kapcsolatok fejlesztése áll majd – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE orvosának tapasztalatai szerint ígéretes új módszerek segíthetnek a Parkinson-kór kezelésében

Magyar orvosok is dolgoznak a Parkinson-kór felismerését a jellegzetes tünetek megjelenése előtt lehetővé tévő új módszereken, amelyek révén drámaian lehetne javítani a betegségben szenvedők életkörülményein. Minderre nagy szükség van, hiszen a 30-as, 40-es és 50-es korosztályban is egyre gyakoribb betegségben szenvedők száma két évtized alatt megduplázódhat, miközben sokszor a legalapvetőbb segítségben sem részesülnek a társadalom […]