Megindították a fegyelmi eljárást Burján Csaba gyorskorcsolyázó ellen

Sport

Bánhidi Ákos csapatvezető indítványára a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) fegyelmi eljárást indított az olimpiai bajnok Burján Csaba ellen.

A szervezet kedden közölte a honlapján, hogy nem marad következmények nélkül Burján múlt héten tett, Kínát sértő Instagram-posztja. Hozzátették: a válogatott kínai vezetőedzőjétől, Csang Csing Linától, a megsértett kínai emberektől, a téli sportok szövetségeit tömörítő Winter Sport Administration China elnevezésű szervezettől, valamint a Kínai Korcsolyázó Szövetségtől pedig bocsánatot kértek.

Kiemelték: a MOKSZ elfogadhatatlannak tartja a válogatott színében sportoló versenyző sportszerűtlen és sértő megnyilvánulását.

A szövetség honlapján Burján újból bocsánatot kért, hangsúlyozta: bár nem Kínát és nem a kínaiakat akarta bántani, elismeri, hogy sértő módon ábrázolt egy helyzetet, márpedig olimpiai bajnokként még inkább felelősséggel tartozik a szavaiért és a cselekedeteiért.

A válogatott Nagojából utazott Sanghajba, a világkupa-sorozat másik állomására, és Burján a repülőtéri várakozás pillanatait, valamint a tömeget örökítette meg, majd mindezt egy Kínát sértő mondattal posztolta. Bánhidi Ákos csapatvezető döntése értelmében Burján nem lépett jégre a péntektől vasárnapig tartó vk-versenyen, hanem hazautazott.