Ferenc pápa ellátogatott a betlehem-kiállításra, amelynek Magyarország a díszvendége

Világ

Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, amelynek az idén Magyarország a díszvendége.

A pápa megállt a magyar kézműves betlehemeknél. Köszöntötte a magyar delegációt vezető Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspököt. Az egyházfőnek a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola kamarazenekara gimnazista növendékei magyar betlehemes játékot és egyházi karácsonyi énekeket adtak elő, köztük a Mennyből az angyalt és a Pásztorok, pásztorokat. Végül spanyolul is énekeltek. A pápa külön-külön köszönetet mondott a magyar kórus tagjainak és karnagyuknak, Sapszon Borbálának.

Ferenc pápa rövid olasz nyelvű beszédében a karácsonyra ma készülő családok számára a názáreti családot állította példaként, mivel – mint mondta – a szent család a hit, remény, szeretet jelképe. A pápa az Olaszországban nem ismert magyar szaloncukorból is elfogadott egyet, és ezért magyarul mondott köszönetet: “Isten áldja!” – mondta.

Cserháti Ferenc ajándéknak nevezte Ferec pápa látogatását. Az esztergom-budapesti segdépüspök a jövőre Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) plakátja elé kísérte az egyházfőt. Cserháti Ferenc jelezte Ferenc pápának, hogy szeretettel várják az eucharisztikus kongresszusra. Röviden szót váltottak a demográfiai helyzetről is: Ferenc pápa a magyarországi népességnövekedésről érdeklődött, Cserháti Ferenc válaszában kifejtette, hogy a magyarországi demográfiai helyzet előrelépést mutat a családtámogatásnak köszönhetően. “Ez mind összefügg a NEK-kel, sőt a keresztény kultúra erősítésével hazánkban. Reméljük, a kongresszus hozzájárul a hitélet felélesztéséhez is” – mondta Cserháti Ferenc. A kiállításon jelen volt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizációért Pápai Tanács elnöke, valamint mások mellett Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete is.

Tizennyolc magyar kézműves betlehem szerepel a Vatikánban január 12-ig tartó nemzetközi betlehem-kiállításon, amelyen a jövő szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra tekintettel Magyarország a díszvendég. A “100 betlehem” című és 43. kiadásához érkező vatikáni kiállításra az idén 30 ország küldött betlehemet. Magyarország 1993 óta vesz részt a nemzetközi adventi eseményen. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) támogatásával a Vatikánba érkezett magyar betlehemek között látható gyönygyből, mézeskalácsból, újrahasznosított papírból, kukoricacsuhából készített alkotás is.

Az egyik legnagyobb nemzetközi vallási eseménynek számító Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020. szeptember 13. és 20. között rendezik.