Joe Biden

Joe Biden szerint Londonnak tiszteletben kell tartania az északír nagypénteki egyezményt

Világ

Londonnak tiszteletben kell tartania a Belfastban 1998-ban aláírt nagypénteki egyezményt, ha szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni Washingtonnal – írta Joe Biden, amerikai demokrata párti elnökjelölt a Twitteren csütörtökön.

Az ír származású Biden leszögezte, hogy amennyiben elnökké választják, “nem engedi meg”, hogy az észak-írországi béke “a Brexit martalékává” váljék.

Biden megosztotta a képviselőház külügyi bizottsága néhány tagjának nyílt levelét is. A törvényhozók ezt Boris Johnson brit kormányfőhöz intézték, és szintén arra figyelmeztettek, hogy az amerikai képviselőház nem fogja támogatni az amerikai-brit kereskedelmi megállapodást, ha a Brexit után nem marad érvényben a nagypénteki békeegyezmény.

Dominic Raab, a brit kormány Washingtonban tárgyaló külügyminisztere szerdán Mike Pompeóval, az amerikai diplomácia irányítójával tárgyalva megnyugtatta Washingtont, hogy a nagypénteki megállapodás nincs veszélyben. Közös sajtóértekezletükön Pompeo hangsúlyozta: az amerikai kormányzat bízik abban, hogy London “jól oldja meg” ezt a kérdést.

Raab találkozott Nancy Pelosival, a képviselőház demokrata párti vezetőjével is, aki közölte: “esély sincs” arra, hogy az amerikai kongresszus elfogadja az amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodást, ha az Egyesült Királyság – megsértve a nemzetközi egyezményeket – nem tartja tiszteletben a nagypénteki egyezményt.

A nagypénteki egyezményt 1998-ban Tony Blair akkori brit kormányfő és Bertie Ahern, Írország akkori miniszterelnöke írta alá. A megállapodás a többi között garantálja a nyitott északír határt. A brit kormány azonban a napokban olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely több pontban ellentmond az Európai Unióval tavaly októberben kikovácsolt Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek, köztük az északír-határkérdésnek is.

(MTI)