Hiánypótló képzés az egyetemen

Egyetem

Vegyészmérnök MSc szak indulhat jövő szeptembertől a Debreceni Egyetemen. Az új képzésre a térség vállalatai is régóta vártak.

Megkapta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság engedélyét a vegyészmérnöki (gyógyszeripari, műanyagipari specializációk) mesterszak indítására a Debreceni Egyetem, az első évfolyam jövő szeptemberben kezdi meg tanulmányait.

– A környező iparvállalatok igényeinek kielégítése mellett a szakember-utánpótlás kérdését is megoldja az új mesterképzés – mondja Kéki Sándor szakfelelős, az Alkalmazott Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

A szakfelelős kifejtette, hogy az elmúlt években javultak az infrastrukturális és személyi feltételek a Kémiai Intézetben, a BSc-s hallgatók gyakorlati képzése is korszerűbb lett. A jelentős fejlesztéseknek köszönhetően az országban harmadikként a Debreceni Egyetem is képezhet mesterszintű vegyészmérnököket.

Vegyészmérnöki képzés 1999-ben indult Debrecenben, akkor még a Műszaki Főiskola gesztorsága alatt, majd 2005-ben került át a Debreceni Egyetem Természettudományi Karához vegyészmérnök BSc szakként.

– A régió nagyvállalatainál (BorsodChem, Richter, TEVA, TVK) az alapképzésről kikerülő szakemberek mindig is népszerűek voltak – volt olyan igazgató, aki a záróvizsgán választotta ki leendő munkatársait. A cégek már korábban is jelezték, hogy lenne igény mesterszak indítására, hiszen az országban csak két helyen – Budapesten és Veszprémben – volt vegyészmérnök MSc képzés, az ott végzett szakemberek pedig nem szívesen jöttek vissza az ország keleti részébe. Most megoldódik ez a probléma, hiszen a cégeknek helyben képezzük a megfelelő munkaerőt, a végzett hallgatók pedig az otthonukhoz közel kaphatnak állást – magyarázza Kéki Sándor.

A mesterképzésben résztvevő diákok emeltszintű tudást kapnak: nemcsak alkalmazni tudják a technológiákat, de saját maguk tervezhetik meg a technológiai folyamatokat, így hatékonyabban tudnak részt venni a kutatásfejlesztésben. A hallgatók a gyógyszeripari és a műanyagipari specializáció közül választhatnak, amelyek kialakításánál az iparági partnerekre támaszkodott a kar.

– A Természettudományi és Technológiai Kar két kihelyezett tanszéke is kapcsolódik a vegyészmérnöki képzéshez: a Gyógyszeripari Kihelyezett Tanszék a TEVA-nál működik, míg a Petrolkémiai és Polimer Technológiai Kihelyezett Tanszéknek a Tiszai Vegyi Kombinát ad otthont. Ennek köszönhetően a hallgatók a helyszínen ismerhetik meg az egyes folyamatokat, a cégek pedig pontos képet kapnak a hallgatók felkészültségéről – mutat rá Kéki Sándor.

A szakfelelős hozzátette, hogy a nagyvállalatok mellett a kisebb cégeknek is hasznos az új szak, hiszen vegyészmérnökre mindenhol szükség van, ahol a kémia és a mérnöki tudományok együtt vannak jelen.