A 75. tanév kezdődött Pallagon

Egyetem

Jubileumi tanévnyitóval indult az első tanítási nap a Debreceni Egyetem Balásházy János gyakorlóiskolájában.

Debrecenben a középfokú mezőgazdasági képzés története összefonódott Pallag történetével. Az 1867-ben megnyílt földműves iskola, majd az 1868-ban átadott felsőbb gazdasági tanintézetet azért alapították meg, hogy vidéken meghonosítsa a magasabb gazdasági szakképzést, és lehetőséget adjon a parasztgazdáknak, hogy gyermekeiket a mezőgazdaság körébe tartozó tudnivalókra a földműves iskolában taníttathassák. 1901-ig Pallagon működött a földműves iskola, de akkor megszüntették, és 1940-ig nem is volt középfokú mezőgazdasági képzés Debrecenben.

A kormány és a város hozta létre 1939-ben a Középfokú Gazdasági Tanintézet, amely 1940-ben nyitotta meg kapuit a Böszörményi úton. Az intézet felvette Hunyadi Mátyás nevét és négyéves oktatás után – érettségivel azonos szintű – képesített gazda oklevelet adott. 1945-től a tanintézet érettségit adó mezőgazdasági középiskolává alakult át, majd 1948-ban Mezőgazdasági Leányközépiskolává, 1949-ben pedig Mezőgazdasági Gimnáziummá.

Az ötvenes években elindult a szocialista mezőgazdasági nagyüzem igényeit kiszolgáló technikus képzés, és ekkor helyezték át a középiskolát a Böszörményi útról Pallagra. A hatvanas években felsőfokú technikummal bővült az oktatás. Az intézmény 1963-ban felvette Balásházy János nevét. A jól működő, elismert szakmai színvonalat képviselő technikumi képzést – központi intézkedésre – felváltotta a szűken specializált szakmunkásképzési-, és középfokú képzési célú szakközépiskolai forma.

– Intézményünk 148 éve áll a nevelés-oktatás szolgálatában, s e jeles napon kezdődik meg a középfokú oktatás 75. tanéve. Az eltelt évek során a több mint 100 éves iskolaépület falai, parkunk fái, bokrai történelmi idők tanúi voltak. Iskolánk múltjában az örömteli, önbecsülésre okot adó események és tragikus fejezetek, mártírok, hírességek egyaránt fellelhetők. Tanulságaik, példáik máig hatnak, s utat mutatnak. Ezért napjaink egyik legfőbb pedagógiai feladata, hogy ébren tartsuk az érdeklődést nemes hagyományaink iránt, és tüzet élesszünk az új dolgok befogadására, a kultúra és a lélek gazdagítására – hangsúlyozta a keddi jubileumi tanévnyitón Kovács Árpádné igazgató.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma jelenleg szakközépiskolai, gimnáziumi oktatást és érettségire épülő szakképzést folytat. Az iskola csaknem 600 tanulója közül a szakközépiskolások mezőgazdaság, közgazdaság és élelmiszer ágazatos szakközépiskolai osztályokban, a gimnazisták pedig a Debreceni Labdarúgó Akadémia oktatási egységeként is működő, sportiskolai kerettanterven alapuló osztályokban tanulnak. Az érettségi után mezőgazdasági technikus és pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzéseken folytathatják tanulmányaikat a diákok, a következő tanévtől pedig a futballedző szakképzés elindítását is tervezi az iskola.

Az intézmény többféle gyakorlati lehetőséget nyújt a Debreceni Egyetem tanár szakos hallgatói számára: mind a gimnáziumi, mind a szakközépiskolai oktatás és tanítás, mind pedig a kollégiumi nevelés területén. Sőt a leendő tanárok nem csak a közismereti tárgyakból gyakorolhatnak, hanem szakmai tárgyakból is, amely országos szinten is egyedi.

– Idén a legnagyobb előre lépést az intézmény gyakorló iskolai jellegének erősítésében értük el, ami magban hordozza a minőség javulását is. Ma már a mezőgazdaság egy olyan területe a társadalomnak, a gazdaságnak, amely visszanyerte régi fényét, ezért a Debreceni Egyetem célja egy olyan mezőgazdasági elitképzés megvalósítása itt Pallagon, amely egyenesen vezet egy életpályához, amely az egyetemi képzéssel teljesül ki – emelte ki beszédében Jávor András általános rektorhelyettes.

A minőségi képzés mellett az egyetem a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektet. Ezért a már meglévő elismerések mellett – Jávor András felajánlásaként – ettől a tanévtől két új kitüntető címet is elnyerhetnek a Balásházy diákjai. Az egyik a Szakmai Vándorserleg, melyet egy évig az a tanuló őrizhet, akit a legjobb eredmény éri el a szakmai tantárgyak átlagából. A másik a Sportolók Vándorserlege, melyet a gimnáziumi sportiskolai osztályok tanulói közül kaphatja meg az, aki a legjobb tanulmányi eredményt éri el.