Agráros siker a héber Szilícium-völgyben

Egyetem

Harmadik helyezést ért el a világ egyik legrangosabb innovációs fesztiválján Tel-Avivban az Agrokémiai és Talajtani Intézet PhD-hallgatója.

Mátyás Bence technológiai projektje, a JokerTao átjárhatóságot biztosít a régi és az új struktúrájú adatbázisok között, kiaknázza a hatalmas mennyiségű adatok tárolásában és elemzésében rejlő lehetőségeket. Kilenc fejlesztő társával a jelenlegi piacvezető relációs modellektől tízszer gyorsabb adatfeldolgozó rendszert építettek ki. Új modellezési eljárását oktatja is a Debreceni Egyetem hallgatóinak.

– Tavaly Tallinban már bemutattam a módszert, idén pedig jelentkeztem a Budapesti Vállakozásfejlesztési Közalapítvány és az Izraeli Magyar Nagykövetség pályázatára. Ott az első három legjobb közé rangsoroltak, így juthattam ki Tel-Avivba, a Digital Life Design startup-fesztiválra a magyar küldöttség részeseként. Ez egy páratlan lehetőség, hiszen Izrael – Kalifornia után – a világ második legjelentősebb technológiai központja, Tel-Aviv pedig a hightech fővárosa, itt a legmagasabb az egy főre jutó startupok száma, minden négyszáz lakosra jut egy – idézte fel Mátyás Bence.

Izrael a GDP 4,7 százalékát költi kutatás-fejlesztésre és innovációra, ami a világon a legmagasabb arány, a héber Szilícium-völgy-ként is emlegetett Tel-Avivban olyan mammutvállalatok K+F+I központja található, mint például a Google, a Microsoft, az IBM, az Intel, az SAP, a Facebook és az Oracle. A főként izraeli befektetők és vállalati vezetők előtt tíz magyar startup mutatkozhatott be a DLD-versenyen, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar PhD-hallgatója projektjével a harmadik helyen végzett.

– A sors fintora, hogy egy budapesti szoftverfejlesztő cég figyelt fel projektünkre Tel-Avivban, velük már ígéretes tárgyalásokat folytatunk, illetve egy izraeli inkubátorház is érdeklődött a JokerTao iránt, de mivel Izraelben az üzleti élet menete is eltér a Nyugat-Európában megszokottól, elképzelhető, hogy később még további megkeresések is lesznek – vetíti előre Mátyás Bence.

unideb.hu