Épületgépészet – mindenkinek megéri

Egyetem

Már diploma előtt állást találnak a fiatal épületgépészek – hangzott el az Épületgépészeti Szakmai Napok megnyitóján a Műszaki Karon.

Életre szóló befektetést jelent épületgépésznek tanulni a Debreceni Egyetem Műszaki Karán: már az alapképzés elvégzése előtt állást kapnak a hallgatók, de legfeljebb a végzés utáni egy-két hónapon belül mindenki el tud helyezkedni. A huszonkettedik alkalommal megrendezett Épületgépészeti Szakmai Napok és Szakkiállítás kétnapos programja lehetőséget ad a hallgatóknak nemcsak a szakmai tudásuk bővítésére, de az épületgépészet területén működő cégekkel való kapcsolatfelvételre is.

– A Debreceni Egyetem Műszaki Kara tudatosan tervezi úgy képzési kínálatát, hogy csak olyan szakokat és specializációkat indítson, amelyek a Dunától keletre kizárólag Debrecenben érhetők el. Az épületgépész szak több mint húsz évvel ezelőtti alapításához a magas színvonalú gépész- és építészmérnöki képzések teremtették meg az alapot, jelenleg a hallgatók gépész BSc-re jelentkeznek és egy év után választhatják az épületgépész specializációt – tájékoztatott Szűcs Edit dékán a rendezvény május 12-i megnyitóján.

A szakmai napokon huszonegy cég állít ki és vonultatja fel a legmodernebb épületgépészeti berendezéseket, de szakmai előadások is színesítik a programot, illetve a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata is a Műszaki Karon tartja kihelyezett elnökségi értekezletét.

A szakkiállításon a méréstechnikától kezdve az automata rendszereken és a légtechnikán át a modern szivattyúkig részletesen bemutatják a cégek az épületgépészet aktuális trendjeit, ugyanakkor ezen rendszerek elméleti alapjait előadásokon is ismertetik a hallgatókkal – fejtette ki Kalmár Ferenc dékánhelyettes, az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék vezetője.

A konferencián több előadás is szól a korszerű energia-hatékony megoldásokról, amiket a jövőben még innovatívabban kell a szakmának alkalmaznia.

– Az Európai Unió előírja a közel nulla energiaigényű épületeket, vagyis az épületgépészeknek meg kell oldaniuk, hogy a legnagyobb hatékonysággal használják a megújuló energiákat, integrálják az épület levegőjének hőjét, a külső levegő hőtartalmát, a föld, a termál- és csapadékvizek energiatartalmát. Mindenből ki kell nyerni az energiát és azt megfelelő hatékonysággal is kell működtetni, vezérelni – sorolta a szakmai kihívásokat Kalmár Ferenc.

unideb.hu