Környezetbarát üzemanyagot fejlesztett ki az Eni

Gazdaság

Az Eni kifejlesztette új, környezetbarát üzemanyagát, amelynek összetevői – az Ecofining™ technológiának köszönhetően – 15%-ban megújuló anyagokból származnak – adta hírül a tigaz.hu.

Az Eni Diesel+ elnevezésű hajtóanyag az olasz nagyvállalat velencei, bio-finomító üzemében készül, amelyet az Eni a világon elsőként alakított ki – meglévő olajfinomító üzeméből. A saját fejlesztésű Ecofining™ technológia (2006-ban hozta létre a Honeywell UOP együttműködésével) alkalmazásával az Eni a növényi olajat olyan komplett szénhidrogén termékké alakítja át, amely legyőzi a hagyományos biodízelt érintő problémákat.

Az Eni laboratóriumaiban elvégzett tesztek megmutatták, hogy az 5% biodízelt tartalmazó, hagyományos üzemanyagokhoz képest az Eni Diesel+ nemcsak jelentősen meghosszabbítja a motor élettartamát, de 4%-kal csökkenti a fogyasztást, segíti a hidegindítást, és a magas cetánszámának köszönhetően a motorzajt is mérsékli.

A termék innovációs hatása környezeti szempontból csakugyan jelentős: az Eni Diesel+ gyártási ciklusa jóval fenntarthatóbb, hiszen átlagosan 5%-kal járul hozzá a CO2 kibocsátás csökkentéséhez. Az Euro 5 szabványoknak megfelelő járműveken végzett tesztek pedig jelentősen kevesebb szennyező anyag kibocsátását bizonyították – az elégetlen szénhidrogének és szén-oxid mértéke akár 40%-al, a részecske kibocsátás akár 20%-al is csökkenthető.

2016. január 18-ával kezdődően az új Eni Diesel+ prémium üzemanyag több mint 3500 olasz benzinkúton vált elérhetővé a vásárlók számára. Az Eni Diesel+ használatának elterjesztése érdekében az üzemanyag ugyanazon az áron érhető el, mint az Eni Blu Diesel+, mellyel az Eni töltőállomások korábban szolgáltak.