Államtitkár: a gazdaság erősödésével nő az áramfogyasztás is

Gazdaság

A magyar gazdaság erősödésének egyik jele, hogy nő az áramfogyasztás – mondta Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

A nemrégiben kinevezett államtitkár elmondta, a Magyarországon felhasznált áram körülbelül egyharmadát importból fedezik, ugyanakkor a nyári hónapokban ez az arány megváltozik.

Tavaly volt olyan nyári nap, amikor az ötven százalékot is meghaladta az import aránya – tette hozzá.
A Paks II beruházásról elmondta, a létesítés már elkezdődött a telephelyen, most adnak át egy transzformátor-állomást, és hamarosan elkezdődik a segédépületek kialakítása.

Hugyecz Attila, a Paks II Zrt. gazdasági főtanácsadója a műsorban azt mondta, a Magyarországon megtermelt villamos energia felét a paksi atomerőműben állítják elő. A fennmaradó rész felét, tehát 25 százalékot a mátrai szénerőműben, míg a maradék 25 százalékot pedig gáz erőművek és megújuló energiaforrások biztosítják.
A teljes hazai felhasználást tekintve az áram egyharmadát az atomerőmű, egyharmadát más erőművek állítják elő, és egyharmadát importból nyerjük – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.