Városi elismerést kaptak a debreceni katonák

Helyi hírek

Debrecen Város Napja alkalmából az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két katonája kapott elismerést.

Debrecen város április 11-én ünnepli a város napját, az ezen a napon 1693-ban I. Lipót császártól elnyert szabad királyi város rang emlékére. Ebből az alkalomból minden évben kitüntető címeket (Város Díszpolgára, Pro Urbe, Sajtó- és Mecénás díj) adományoz a városi közgyűlés. Az ünnepi események a Régi Városháza előtt megtartott zászlófelvonással kezdődtek, amelyen közreműködött a Debrecen Helyőrségi Zenekar is.

Debrecen városa hagyományosan elismerésben részesíti a rendvédelmi szervezetek kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó tagjait. Az önkormányzat és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár között az elmúlt évek során szoros munkakapcsolat alakult ki. Ennek elismeréseképpen a közgyűlés az alakulat két olyan hivatásos katonájának adományozott emléklapot, akik fontos szerepet vállaltak a polgári és katonai értékek kölcsönös megismertetésében, továbbadásában.

A Kölcsey Központban megtartott ünnepi ülésen a városi közgyűlés emléklapot adományozott Dr. Lippai Péter ezredesnek, parancsnokhelyettesnek, valamint Kiss Róbert zászlósnak, a 39. lövészzászlóalj vezénylő zászlósának.

Dr. Lippai Péter ezredes sok szállal kötődik a városhoz. Középiskolai tanulmányait is Debrecenben végezte, majd a katonai pályát választotta.  2009-ben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének elnökeként kezdte el szorgalmazni a város katonatemetőiben nyugvó hősi halottak adatainak feltárását. A munka elindítójaként, a csoport külső szakmai segítőjeként sokat tett és tesz ma is Debrecen város tárgyi és szellemi, katonai-kulturális örökségének feltárásáért és gondozásáért. Az emléklap átvételekor Lippai ezredes kiemelte, hogy a dandár folyamatosan részt vesz a város életében és a Debrecen Helyőrségi Zenekar hangszereiből felcsendülő dallamok sok-sok debreceni szívét megdobogtatják. A dandár parancsnokhelyettese a távol lévő társak nevében is megköszönte az elismerést és hangsúlyozta: „A díj azoknak szól, akiket mozgósítani tudtam és azoknak a debreceni katonáknak is, akik jelenleg távol vannak a városuktól.”

Kiss Róbert zászlós huzamosabb ideje dolgozik Debrecen város szellemi és tárgyi katonai kulturális örökségének feltárásán. Ebben a munkában szűkebb területe a debreceni 39. császári és királyi gyalogezred története. Elért eredményeit előadásokon, konferenciákon, szaklapokban és internetes honlapon is közzé teszi. Tevékenysége révén a már-már feledésbe merülő, helytörténeti szempontból rendkívül értékes kutatási eredmények tovább gazdagítják Debrecen szellemi-kulturális kincsestárát. Az ünnepélyes átadáskor a zászlós elmondta, hogy jövőben is szeretné folytatni a katonaelődök történetének kutatását, emlékének ápolását.

Fotó: Hajdú Zoltán tizedes