Szepesi Zsuzsa faékszerfestő műveiből nyílik kiállítás Debrecenben

Kultúra

Szepesi Zsuzsa faékszerfestő alkotásaiból október 13-án, pénteken, 17 órakor nyílik kiállítás a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.). Megnyitja: Juhász Réka népdalénekes, ruhatervező.Közreműködik: Oláh Anita hárfán. A bemutatandó alkotásokat Adonyi Kata ruhakészítő munkái egészítik ki.

Szepesi Zsuzsa – az egykori – Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar –történelem szakán szerezett diplomát, de gyakorló tanárként csak rövid ideig dolgozott. Amióta az eszét tudja, mindig megkülönböztetett figyelemmel fordult a magyar néphagyomány, népzene, népi alkotóművészet felé. Édesapja foglalkozása révén kicsi gyerekkora óta kapcsolatban volt a fával.

10 évvel ezelőtt kezdett el faékszerek festésével foglalkozni.  A népi motívumok gazdagsága inspirálta az első ékszerek elkészítésében, s azóta is ebből a hihetetlen gazdag kincsből meríti mintáit.  Célja, hogy a díszítő hagyományokat úgy adja tovább, hogy azok a mai ízlésnek is megfeleljenek, a velük díszített ékszerek mindennapjainkban is viselhetők legyenek, s ne veszítsék el jelentéstartalmukat sem. Szepesi Zsuzsa vallja: „A népi motívumaink elsősorban egy mára már feledésbe merülő és újra felfedezésre váró ősi, egyetemes tudás hordozói.”

Ékszereken kívül fest apróbb tárgyakat, ékszeres dobozokat , tükröket, mécsestartókat, faliképeket, de újított már fel antik bútor festett mintát is.

Az elmúlt években többször vett részt pályázatokon, és több kiállításon is bemutatta munkáit.

2012-ben Piliscsabán Szilágyi Ildikó üvegékszer-készítővel volt közös kiállítása.

2013-ban a „Magyar Kézműves Remek” pályázat pályamunkái között mutatták be alkotásait, majd ugyanebben az évben a XX. Betlehemi jászol kiállításon kapott díjat karácsonyi díszeiért.

2014-ben részt vett a Magyar kézművesség – 2014 és a Kézművesség a vendéglátásban című  pályázat kiállításán.

Ugyanebben az évben szintén bemutatta karácsonyi díszeit a Betlehemi jászol pályázat keretein belül.

2015-ben újra Szilágyi Ildikóval állított ki az óbudai Ökollégium Art Galériában.

2016-ban II. helyezést ért el a debreceni  Kösöntyű  III. ékszerkészítő pályázaton.

 

A Tímárházban 2017. október 31-ig tekinthetők meg Szepesi Zsuzsa festett faékszerei hétköznapokon 10-17 óráigszombatonként 10-14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.