Farmer Expo az agrárcampuson

Egyetem

Kutatási eredményeivel, képzési portfóliójával és élelmiszeripari újdonságokkal is megjelenik a Debreceni Egyetem a Farmer Expón.

Idén is a Debreceni Egyetem agrártudományi campusa ad otthont Magyarország legnagyobb vidéki mezőgazdasági kiállításának, amely szerdán nyitotta meg kapuit. A rendezvényen 250 magyar, lengyel, szlovák, szlovén, francia és német kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait 18 ezer négyzetméteren.

– A vidék legnagyobb vásárán egyre több az élelmiszeripari, kertészeti és az állattenyésztési bemutató, valamint bővült az öntözési technológiák kiállítási területe, ez tükrözi a kormány agrárpolitikáját – jelentette ki Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján.

Az öntözhető területek nagyságának növelésére hívta fel a figyelmet beszédében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke, valamint Papp László, Debrecen polgármestere is. Mindketten utaltak arra, hogy a térségbeli kamarákkal és egyéb szervezetekkel összefogva, valamint a kormány támogatásával hamarosan egy átfogó program indulhat a mezőgazdaságban milliárdos károkat okozó aszályprobléma kezelésére.

Az Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja is nagy hangsúlyt fektetett erre a kérdésre, hiszen az intézmény saját forrásának egy részét kormányzati támogatással kiegészítve idén öntözésfejlesztésre fordította. Ezen túl az egyetem számos kutatása irányul a klímaváltozás okozta mezőgazdasági problémák kezelésére.

– A Debreceni Egyetem egyik stratégiai fókusza az egészségipar, melynek meghatározó elemei a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a tápanyagellátás. Kutatásainkkal korunk kihívásaira, a klímaváltozás hatásaira, az élelmiszerminőség, a beltartalmi értékek javítására próbálunk megoldásokat találni – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

A XXIV. Farmer Expón kutatási eredményeivel és oktatómunkájával is bemutatkozik a Debreceni Egyetem. Az érdeklődők megismerhetik többek között az Agrártudományi Központ saját nemesítésű gabonafajtáit és vetőmagkínálatát. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az intézmény Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája pedig képzési portfólióját mutatja be. Emellett az egyetem és partnerei által fejlesztett innovatív, illetve funkcionális élelmiszereket is megkóstolhatják az expó látogatói.

Az augusztus 22-ig tartó rendezvény keretében tucatnyi szakmai program is várja az érdeklődőket. Egyebek mellett sertés, ló, juh és kecske tenyészállat és fajtabemutatókkal, gyakorlati szántóföldi bemutatókkal és a négyes-fogatok akadályhajtás bemutatójával várják a látogatókat. A programokat kísérő tanácskozásokon szó lesz többek között arról, hogy van-e jövője a magyar tejtermelésnek és milyen fejlesztési kilátások vannak a zöldség- és gyümölcstermelésben.

A résztvevők az idei Farmer Expón hallhatnak először arról a féléves telepvezetői képzésről, amelyet hamarosan holland partnerekkel indít közösen a Debreceni Egyetem. A részletekről az Agrártudományi Központ főigazgatója számol be előadásában augusztus 21-én 15 óra 30 perctől az expón.